HWSW

Kész leépíteni a kínai gyártást a Nokia és az Ericsson

Szükség esetén kész részben vagy akár teljes egészében leépíteni a kínai gyártást és egyéb, gyártáshoz kapcsolódó beszállítói kapcsolatokat Európa két legnagyobb mobilhálózati infrastruktúra-gyártója, az Ericsson és a Nokia.

Az Amerikai Egyesült Államok és Kínai közt fokozódó kereskedelmi háború hatására kész alapjaiban megváltoztatni gyártás-ellátási láncát Európa két legnagyobb mobilhálózati eszközbeszállítója, az Ericsson és a Nokia. Lapértesülések szerint [1] a két cégnél attól tartanak, hogy egy elhúzódó kereskedelmi rivalizálás hatására lényegében eladhatatlanná válhatnak olyan, kulcsfontosságú szerepet betöltő hálózati infrastruktúra-elemek, melyeket Kínában gyártanak, netán részben kínai hardvert vagy szoftverkomponenseket tartalmaznak. 

A problémának a két említett gyártó eltérő módon kíván elébe menni: Míg a Nokia a híresztelések szerint arra készül, hogy a jövőben minden, 5G-s hálózatokhoz használt komponens és infrastruktúra-elem gyártását az Európai Unióba költöztesse, addig az Ericsson azt tervezi, hogy más ellátási láncon keresztül szállítana a nyugati országok (tipikusan az Egyesült Államok szövetségesei), illetve a keleti partnerek számára. Utóbbi a várakozások szerint lehetővé tenné a svéd hálózatieszköz-gyártónak, hogy a fontos ázsiai piacokon (beleértve Kínát is) megőrizze pozícióit.

ericsson_chinamobile

xSzakértők ezzel együtt felhívják a figyelmet, hogy amennyiben a két nagyhatalom közti kereskedelmi háború miatt a globális ellátási lánc akár a fentiek szerint töredezetté válik, az súlyos következményekkel járhat az egész iparág számára. Így a hálózatieszköz-gyártók legfontosabb partnerei, a mobilszolgáltatók óhatatlanul magasabb árakkal, nehézkesebb beszerzéssel és lassuló fejlesztési ütemmel lesznek kénytelen szembesülni.

Továbbra is kérdéses ugyanakkor, hogy hosszú távon milyen hatással járnak a kereskedelmi szankciók a Huawei Technologies hálózati berendezéseket gyártó üzletágának működésére, valamint az USA végül mekkora sikerrel tudja elérni szövetségeseinél, hogy a kínai gyártók termékeinek importját nemzetbiztonsági okokra hivatkozva korlátozzák. Iparági bennfentesek szerint ez már önmagában jelentősen emelkedő beszerzési árakhoz vezetne, hiszen az európai gyártóknak számos piacon nem kellene többé versenyezniük a legnagyobb riválisnak tartott Huawei-jel.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.telegraph.co.uk/business/2019/06/08/exclusive-nokia-andericsson-plan-emergency-break-up-trade-war/
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60440/ericsson-nokia-huawei-kina-gyartas-ellatasi-lanc.html
Író: Koi Tamás (koi.tamas kukac hwsw.hu)
Dátum: 2019. június 11. 11:37
Rovat: eco@tech