Szerző: Koi Tamás

2019. június 7. 13:50

Kereskedelmi szolgáltatásként kínál NB-IoT elérést a Telekom

Kereskedelmi szolgáltatásként is elérhetővé tette keskenysávú, úgynevezetett NarrowBand IoT adathálózatát a Magyar Telekom. A cég júniustól két díjcsomagban kínálja a szolgáltatást a szenzorhálózatokat és más, kis forgalomigényű, ugyanakkor folyamatos adatkapcsolatot nem kívánó berendezéseket üzemeltető cégek számára.

Június elejétől immár kereskedelmi szolgáltatáson keresztül is hozzáférhetővé tette vállalati ügyfelei számára keskenysávú, gépek közti kommunikációra alkalmas NarrowBand IoT (NB-IoT) hálózatát a Magyar Telekom. A cég két, kifejezetten a kis adatforgalmat bonyolító, nagy mennyiségű eszközből álló privát hálózatok működéséhez szabott díjcsomagot illesztett kínálatába (NarrowBand IoT és Zöld APN alpú NarrowBand IoT csomagok), melyekhez akár ipari környezetbe tervezett mobil terminálokhoz fejlesztett speciális SIM-eket is biztosít.

A szolgáltatás leírása szerint az előfizető szenzoraihoz, egyéb eszközeihez csatlakoznak a fent említett mobil terminálok, azaz az NB-IoT képességű rádiós modullal rendelkező eszközök. Ezek a mobil terminálok juttatják a berendezések vagy közvetlenül a szenzorok adatait a szolgáltató NB-IoT szolgáltatás által használt hálózatán keresztül a Telekom magyarországi adatközpontjába.

eur_raklap_nb_iot
NB-IoT segítségével felokosított EPAL/EUR-rakodólap

A központban található adathálózati kapueszközben, az ún. PGW-ben (Packet Gateway - a szolgáltató adathálózata és a külső hálózatok közötti kapcsolat kialakításáért felelős berendezés) található egy publikus APN, vagy külön az előfizető számára az adatközpontban létrehozott, dedikált (saját) APN (APN: Access Point Name - elérési pont amely az elérni kívánt külső hálózatot azonosítja, jelen esetben az előfizető adathálózatát).

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az előfizető és a szolgáltató adatközpontja közötti adattovábbítás történhet menedzselt bérelt vonalon, vagy titkosított internetkapcsolaton (internet VPN tunnel) keresztül is. Bérelt vonali, illetve az internet VPN kapcsolatot igény szerint választható módon a szolgáltató vagy az előfizető partner szolgáltatója biztosíthatja - áll a szolgáltatásleírásban. A szolgáltatás igénybevétele történhet normál SIM kártyák mellett ipari SIM kártya, valamint ipari SIM chip segítségével - utóbbi közvetlenül az eszközbe építhető, vagyis nem igényel külön erre a célra extra hardvert (plasztik hordozókártya, SIM-olvasó stb).

A Telekom NB-IoT hálózata a 3GPP szabványnak megfelelően, a szolgáltató LTE-hálózatán keresztül, a B8-as (900 MHz-es E-GSM sáv) és a B20-as (800 MHz-es digitális hozadéksáv) sávokon érhető el. A T-Systems tavaly ősszel jelentette be, hogy a hálózat lefedettsége elérte a 60 százalékot Magyarországon, ezt megelőzően - tavaly augusztusban - a cég iparági partner- és fejlesztési programot indított. A vállalat keskenysávú hálózata 2017-ben még csak a fővárosban volt elérhető - a budapesti hálózat a Deutsche Telekom ugyanazon év februárjában bejelentett, egész Európára kiterjedő NB-IoT fejlesztéseinek egyik első állomásaként valósult meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról