HWSW

A felhőben borul össze a Microsoft és az Oracle

A két cég megállapodása értelmében összeköti adatközpontjait, és cloud szolgáltatásai között is átjárhatóságot biztosít, hogy együtt vegyék fel a harcot az AWS-sel szemben.

Összeborul a Microsoft és az Oracle a cloud szolgáltatások piacán - számolt be a Reuters. [1] A két vállalat megállapodása szerint szélessávú adatkapcsolatot hoz majd létre adatközpontjai között, illetve a nagyvállalati felhasználók számára is egyszerűbb átjárást biztosít majd a két cég szolgáltatásai között.

A lépéssel a páros közösen venné fel a harcot a piacon legerősebb riválisukkal, az Amazonnal. Ahogy az Oracle felhős infrastruktúráért felelős alelnöke, Don Johnson elmondta, a szövetséggel azok az ügyfelek, akik mindkét cég szolgáltatásait használják, teljes létező alkalmazáspalettájukat felhős környezetbe mozgathatják, architektúraváltás nélkül - így meglévő befektetéseiket is megőrizve. Ahogy a TechCrunch is kiemeli, [2] az összefogással az Oracle ügyfelei például az Oracle E-Business Suite-ot és hasonló termékeket használhatnak majd az Azure-on, miközben továbbra is Oracle adatbázisokkal operálnak.

msill

A megállapodás részletei egyelőre nem ismertek, így ahogy a Reutersnek nyilatkozva Ed Anderson, a Gartner kutatója is rámutat, kérdéses, hogy az ügyfeleknek a szolgáltatások közötti nagy mennyiségű adatok mozgatása milyen költségekkel jár majd. Az elemző szerint ugyanakkor a duó egész biztosan profitál majd az együttműködésből, hiszen közösen sokkal vonzóbb ajánlatokat tudnak majd biztosítani a nagyvállalati, vagy akár kormányzati ügyfeleknek.

xAz együttműködéssel a cégek nem csak a megfelelő adatkapcsolatot építik majd ki adatközpontjaik között, de a szolgáltatásaikba történő bejelentkezést is egységesítik, így az egyik cég által kezelt nagyvállalati profilokkal a páros másik tagjának releváns szolgáltatásai is használhatók lesznek. Az adatközpontok összekötése várhatóan az Egyesült Államok keleti részén valósul meg elsőként, ezt követik majd a további régiók - noha pontos határidőket és menetrendet a vállalatok egyelőre nem közöltek.

Bár a szegmensben riválisnak számító vállalatokról van szó, az utóbbi időben korántsem példátlan a hasonló összefogás az erősebb, vagy legalábbis a cégek szemében fenyegetőnek látszó piaci szereplőkkel szemben. Nemrég épp a Microsoft jelentett be hasonló összeborulást [3]a videójáték-piacon a Sonyval, a konkurens játékkoznol gyártójával májusban számoltak be róla, hogy az a redmondi óriás felhős infrastruktúráját használja majd streaming játékszolgáltatásához - a közös ellenség itt a láthatáron egyre inkább kirajzolódó Google, amely saját, Stadia néven ismert szolgáltatásával még idén megtámadja [4] majd a játékosokat célzó streaming szolgáltatások szegmensét.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.reuters.com/article/us-microsoft-oracle-amazon-com/microsoft-oracle-team-up-on-cloud-services-in-jab-at-amazon-idUSKCN1T61DI
[2] https://techcrunch.com/2019/06/05/microsoft-and-oracle-link-up-their-clouds/amp/
[3] https://www.hwsw.hu/hirek/60357/microsoft-sony-cloud-partner.html
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/60127/google-jatekstreaming-stadia-chrome-jatek.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60433/microsoft-oracle-cloud-egyuttmukodes.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2019. június 06. 14:19
Rovat: eco@tech