Szerző: Koi Tamás

2019. június 6. 14:46

Huawei: minden rendben, nincs itt semmi látnivaló!

Továbbra sem lehet tisztán látni azzal kapcsolatban, hogy a Trump-adminisztráció május közepi, a Huawei Technologies-re vonatkozó szankciói milyen hatást gyakorolnak majd a kínai gyártóra akár pénzügyi, akár a technológiai oldalról közelítve a problémát.

Távol-keleti források szerint a kínai Huawei Technologies fogyasztói üzletága leállította vagy visszafogta bizonyos, okostelefon-komponensekre vonatkozó megrendeléseit azt követően, hogy a Trump-adminisztráció május közepén exporttilalmi intézkedéseket vezetett be a kínai tech óriással szemben. A Nikkei-től származó értesüléseket a kínai fél hamar igyekezett cáfolni, immár sokadszor is azt a látszatot keltve, hogy a Huawei-nek valójában meg sem fognak kottyanni az Egyesült Államok kormánya által bevezetett szankciók.

Nem kell félni, nem fog fájni(?)

Amint azt május közepén megírtuk, az amerikai kormány a rendkívüli helyzetek bevezetését, illetve az ahhoz kapcsolódó kereskedelmi kényszerintézkedéseket szabályozó International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) törvény által biztosított jogok alapján vezetett be exportkorlátozást a Huawei-jel szemben, miután a kormányzat a kínai céget és 70 leány- illetve tagvállalatát az Egyesült Államok számára külső fenyegetést jelentő entitások listájára tette (Entity List).

Az intézkedés értelmében az Amerikai Egyesült Államokban működő technológiai cégek - jellemzően chipgyártók - csakis kifejezetten a kormányzat engedélyével adhatnak el bármilyen amerikai technológiát a fentebb említett Entity List-en szereplő vállalatoknak. Ilyen licencet kéne beszereznie többek közt az Intelnek, a Qualcommnak vagy éppen a Broadcomnak is, ha a továbbiakban is beszállítója kívánna maradni a Huawei-nek. A cégeknek a licenckérelem beadásakor lényegében szavatolniuk kellene, hogy a technológiájukkal ellátott eszközök nem jelentenek semmiféle nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államok számára, ami szakértők szerint rendkívül megnehezíti a beszállítók dolgát.

Az amerikai exporttilalmi intézkedések bejelentését követően elképesztő iramban kezdett kicsúszni a Huawei lába alól a talaj: egyre másra érkeztek a hírek, hogy a kínai céggel több, korábban kulcsfontosságú partnere szakította meg a kapcsolatot, vagy éppen állította le az alkatrészek szállítását. Bár az ügy szakértők egybehangzó véleménye szerint valójában az 5G-s hálózatok üzemeltetésének biztonsági kockázatairól szól, mégis a kínaiak legjövedelmezőbb, illetve legnagyobb ütemben növekvő lakossági üzletága láthatja rövid távon a leginkább kárát az intézkedéseknek.

tsmc_7nm
A TSMC egyik, a Huawei számára is termelő 7 nm-es gyártósora

A Huawei számára az első mélyütés akkor érkezett, amikor a Google bejelentette, hogy az amerikai törvényeknek megfelelően a jövőben minden kapcsolatot kénytelen megszakítani kínai partnerével, dacára annak, hogy a kínai cég ma a Samsung után a legtöbb androidos készüléket értékesíti a világon. A Google és a legtöbb amerikai beszállító végül 90 napos felmentést kapott a tiltó határozat végrehajtása alól, ám kérdéses, hogy ez valójában mekkora egérutat jelent a Huawei részére.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egyelőre meglehetősen eltérőek a vélemények a szankciók gyártóra gyakorolt rövid távú hatásait illetően is. Miközben belsős források alapján a Huawei az év második felére vonatkozó okostelefon forgalmi prognózisát legalább 20-30% -kal csökkentette, addig kifelé láthatóan következetesen igyekszik tompítani a várható hatásokat. Így a vállalat szóvivője a Reutersnek nyilatkozva kategorikusan cáfolta, hogy a termelési volument "bármilyen irányba" módosították volna a májusban történtek hatására.

Az exporttilalmi korlátozások május közepi bevezetését követően a cég több felsővezetője is igyekezett hangsúlyozni, hogy a Huawei régóta készült az Egyesült Államok szankcióira, ezért bizonyos kulcsfontosságú alkatrészek tekintetében jelentős mennyiségű készletet halmozott fel. Emellett több éve fejleszti saját mobilos operációs rendszerét HongMeng kódnéven - az új OS a pletykák szerint idén ősszel már csatasorba is áll a szokásos őszi csúcsmodell (idén vélhetően Mate 30 Pro) bevezetésekor.

A kínai fél részéről tanúsított látszat-optimizmus ugyanakkor számos kérdést is felvet a jövővel kapcsolatban. Így például bizonyos alkatrészek esetén erősen kérdéses, hogy milyen forrásból lesz képes pótolni őket a Huawei, különös tekintettel arra, hogy az ARM és a Synopsys támogatása nélkül hogyan tudja folytatni munkáját a cég saját chiptervező részlege, a HiSilicon.

Az ökoszisztéma vajon mi?

Szakértők szintén erősen szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a HongMeng képes lesz kiváltani az Androidot a Huawei jövőben megjelenő készülékein anélkül, hogy az a felhasználókat nem kívánt kompromisszumokra késztetné, így például megfosztaná őket bizonyos alkalmazások használatának lehetőségétől. Iparági szereplők az elmúlt hetekben többször rámutattak, hogy a Huawei számára nem az operációs rendszer fejlesztése lehet az igazán kemény dió, hanem az Androiddal és az iOS-szel versenyképes alkalmazás-ökoszisztéma létrehozása.

Mindez elsősorban a Huawei okostelefonjait vásárló cégek számára lehet rendkívül rossz ómen, melyek egy részénél szigorú vállalati szabályozás vonatkozik az okostelefon-flotta működésére, illetve melyeknél zömében amerikai cégek szoftvereit használják fel eszközmenedzsment- és kiberbiztonsági célokra. Míg az okostelefon-piacot vezető Samsungnak megvan erre a saját megoldása (KNOX), addig a Huawei kezében nincs saját fejlesztésű vállalati platform, és erősen kérdéses, hogy egy teljesen kínai alapokra helyezett operációs rendszert és egy hozzá tartozó esetleges MDM-platformot bármelyik nyugati multi szívesen implementál az infrastruktúrájába.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról