Szerző: Koi Tamás

2019. június 6. 11:02

Terjed, de nem elég elterjedt a digitális számlázás a kkv-k körében

Egyre több magyar mikro- és kisvállalkozás használ Magyarországon valamilyen digitális számlázási rendszert, de a számlatömb népszerűsége továbbra is elsöprő hazánkban. A társas vállalkozások körében valamivel jobb a helyzet, derül ki egy kutatásból.

A különböző számlázóprogramok használata jelentősen alatta marad a hagyományos számlatömb népszerűségének a magyar mikro- és középvállalatok (legfeljebb 250 munkavállalót foglalkoztató társas vagy egyéni vállalkozások) körében - derül ki az eNET frissen publikált kutatásából, melyet az egyik meghatározó hazai online számlázórendszerrel, a Számlázz.hu -val karöltve végzett a cég. A digitális számlázás a társas vállalkozásoknál ugyan népszerűbb, de még ebben a szektorban is lenne hová fejlődni - mutat rá a felmérés.

A kutatás adatai szerint a magyar kkv-k 64%-a, azaz csaknem kétharmaduk kézi számlázást használ, számlázóprogramot pedig 44%-a (8% mindkét megoldást). A kézi számlázás e cégek körén belül is főként a legkisebbek, az egyéni vállalkozók körében tartja a pozícióját: ennek a csoportnak 80%-a csak ilyen módon számláz, és csupán egyötödük állítja ki számláit valamilyen számlázóprogrammal. A csoporton belül a társas vállalkozások 66%-a már számlázóprogrammal számláz, miközben a számlatömb használat csak négytizedüknél jellemző – a kutatás szerint a digitális számlázórendszerek közül a legtöbb kkv az online számlázókat preferálja elsősorban kényelmi okokból (bárhonnan elérhető felület).

online_szamla_en

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kutatás megállapította, hogy amikor egy cég számlázó szolgáltatást választ, akkor a program kezelhetősége, gyorsasága, valamint általánosságban annak ismertsége, elterjedtsége a kiválasztás legfontosabb szempontjai. A vállalkozások egy része konkrétan a 2018. júliusi NAV online adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése miatt kezdte el az adott szolgáltatást használni - mutat rá a kutatócég. Aki pedig már használ online számlázóprogramokat, az jellemzően elégedett is vele – e vállalkozások számára kiemelt előnyt jelent, hogy számlázójuk NAV-kompatibilis, megfelel az aktuális jogszabályoknak, s ezeket a nem kell a vállalkozóknak, cégeknek naprakészen követnie (más kérdés, hogy a kisadózóknak ez a funkció nem feltétlenül releváns).

Bár historikus adatokat nem közölt, az eNET szerint a fent említett 2018-as NAV online adatszolgáltatási kötelezettség összességében katalizátor funkciót látott el a hazai számlázási szokások digitalizációjában, a vállalkozásokat a digitális számlázási megoldások felé terelve, amelyből az online számlázók tudtak elsősorban profitálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról