Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY! A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.

Fél évet csúszik azonnali fizetési rendszer bevezetése

Asztalos Olivér, 2019. május 31. 14:00

Beigazolódtak az iparági pletykák: mégsem indul el idén az azonnali átutalást is biztosító AFR.

hirdetés

Csak 2020. március 2-ától lesz elérhető az azonnali fizetési rendszer (vagy AFR) - derült ki az MNB mai közleményéből. Az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt teljesíthető átutalásokat biztosító rendszer eredetileg július 1-jétől indult volna. Az AFR központi infrastruktúráját biztosító Giro Zrt., illetve az MNB határidőre elkészült a rendszer működését megalapozó technikai feladatokkal, azonban bizonyos, egyelőre meg nem nevezett bankoknak nem sikerült megugrani a bevezetéshez szükséges szintet, így az MNB végül a halasztás mellett döntött.

"A példa nélküli beruházás a hazai bankszektor informatikai rendszereinek átalakítását igényli, ezért a jegybank folyamatosan nyomon követte a pénzforgalmi szolgáltatók felkészülését. Ennek fényében indokolt, hogy a vonatkozó rendeletben meghatározott 2019. július 1-i időpontban csak a rendszer éles próbaüzeme induljon meg, a lakossági és vállalati ügyfelek számára pedig a teljes indulásra egy későbbi időpontban kerüljön sor." - mondja a közlemény.

giro_instant

Az azonnali fizetési rendszer bevezetéséről 2017 elején döntött a Magyar Nemzeti Bank, amelynek elsődleges célja a hazai pénzforgalmi szektor, a pénzügyi infrastruktúra és ezen keresztül a magyar gazdaság versenyképességének növelése. A döntés értelmében az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt lehet majd átutalásokat teljesíteni úgy, hogy az átutalás kezdeményezése során lehetőség lesz a jelenlegi hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját (például mobiltelefonszám, e-mail cím) megadni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.