Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 31. 12:49

Augusztusban kerülhetnek piacra az első USB 3.2-es eszközök

Érkezik a piac első USB 3.2-es vezérlő, amely elsőkörben csúcskategóriás alaplapokon kaphat majd helyet.

Megmutatta első USB 3.2-es vezérlőjét az ASMedia. Az Asus kötelékébe tartozó tervezőcég ASM3242 típusjelzésű chipje véglegesnek tekinthető, így azt hamarosan megkaphatják az érdeklődő gyártópartnerek. Amennyiben minden a terv szerint halad, akkor a kontrollerre épülő első termékek már augusztusban piacra kerülhetnek. Az univerzális soros busz legújabb verziójával az eddigi csúcs pontosan duplájára, másodpercenként 20 gigabitre (2,5 GB/s) ugorhat az elméleti átviteli tempó, mely a Thunderbolt 3 értékének fele. A jelentős előrelépésnek hála akár külső GPU-k és nagyobb felbontású megjelenítők meghajtására is képes lehet a Type-C csatlakozóra alapozó csatoló.

Az ASM3242 USB 3.2 2x2 vezérlő működtetéséhez összesen négy darab PCIe Gen3 sáv szükséges, amely kifejezetten soknak számít, az USB 3.1 Gen2-es chipek szükségletének duplája. Ezzel az ASMedia megoldása összesen két darab 20 gigabites portot kínál, amelyek természetesen visszafelé kompatibilisek a korábbi szabványok bármelyikével. A tervezőcég az ASM2364-gyel egy hidat is kínál, amellyel egy kvázi fordítóként az USB 3.2-es sávokat alakítja vissza PCI Express vonalakká. Ez külső házakhoz lehet ideális, például M.2-es SSD-khez, vagy akár külső GPU-khoz.

asmedia_usb32

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A korábbi verzióknál látott koreográfia alapján ezek valószínűleg csúcskategóriás alaplapokon jelennek majd meg, egy pár azokhoz rendelt Type-C aljzattal egyetemben. Az USB 3.2-es perifériák várhatóan csak ezt követően, jövő év elején bukkannak fel, vagyis most sem lesz érdemes túlságosan kapkodni a vásárlással, évekbe telhet a szabvány szélesebb körű elterjedése. Jó hír, hogy az USB 3.2-ből kicsikarható legnagyobb, másodpercenként 20 gigabites sávszélességhez nem feltétlenül kell majd új kábelt vásárolni, ahhoz elég lesz USB 3.1 Gen 2-re hitelesített vezetékeket csatlakoztatni.

Eközben az USB-IF, vagyis a szabványosítással foglalkozó testület már javában dolgozik a következő verzióban, amely USB4 néven érkezik, legkorábban valamikor jövőre. A szabvány kétsávos működéssel akár másodpercenkénti 40 gigabites adatátvitelre is képes. Nem véletlen, hogy az érték megegyezik a Thunderbolt 3 sávszélességével, az USB4 ugyanis az Intel saját fejlesztésű buszára alapozik, ennek köszönhető, hogy a szabvány több adat- és megjelenítési protokoll párhuzamos használatát is támogatni fogja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról