Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 28. 17:41

Szállingóznak az első PCIe Gen4 SSD-k

Bemutatkoztak a PCIe Gen4 szabványt elsőként támogató kliens SSD-k, amelyek tovább növelhetik a szekvenciális átviteli sebességet.

A PCI Express 4.0 szabványt PC-s környezetben elsőként támogató AMD Matisse (Ryzen 3000) processzorokkal gyakorlatilag egyidőben bukkantak fel az első PCIe Gen4 SSD-k. A busz negyedik generációjának hála az eddigi duplájára, számszerűen maximum 7,88 GB/s-ra kúszhat fel a flash-alapú háttértárak átviteli tempójának felső határa. A piac kisebb szereplői elsőként ugrottak rá a differenciálási lehetőségere, így a Corsair és az ADATA is megmutatta első Gen4-es M.2 SSD-jét.

A Corsair az MP600-as termékkel igyekszik meglovagolni a nagyobb sávszélességet. A meghajtó a Phison PS5016-E16 kontrollerére, illetve valamely gyártó (Toshiba?) 3D TLC NAND-jára épít. A párosításnak hála a cég szerint legfeljebb 4950 MB/s-os olvasási, illetve 4250 MB/s-os írási sebesség érhető el szekvenciális műveletek esetében, amely nagyjából 42 százalékkal múlja felül a Gen3-as előd MP510 széria értékeit. A Corsair egyelőre nem árulta el, hogy mekkora tárkapacitással és milyen árazással érkeznek méretes hűtőbordával szerelt termékei, amelyek megjelenése júliusban várható.

corsair_mp600

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az ADATA egy típusszámozással még nem rendelkező terméket állított ki, amely a Silicon Motion SM2267 vezérlőjére épít. Az ugyancsak Gen4 támogatású chip mellé az M.2 méretszabványban abszolút rekordnak számító, legfeljebb 8 terbájt összkapacitású (QLC?) NAND-ot pakolna az ADATA. Valószínűleg lesznek kisebb modellek is, az viszont egyelőre nem világos, hogy ez mennyire befolyásolja majd az átviteli sebességet, amely olvasásnál 4000 MB/s, írásnál pedig 3000 MB/s környékén tetőzhet szekvenciális műveleteknél.

Andy Paul, a Corsair alapítója és elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a kliens SSD-k átviteli tempójának további növelése részben az AMD-nek köszönhető, amely elsőként hozza el a PC-k világába PCIe Gen4 szabványt. Paul hozzátette, hogy MP600-as termékek fejlesztésének munkálataiba a chiptervezőt is bevonták. Az együttműködés egyik oka lehet, hogy az Intel egyelőre nem kínál semmilyen, a PCI Express 4.0 szabványt támogató platformot, amely a kiszivárgott útitervek alapján legkorábban valamikor jövőre változhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról