Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 24. 13:27

Huawei-ügy: több fontos beszállító is kitart a vállalat mellett

A kulcsfontosságú partnerek és beszállítók egy része kitart a Huawei mellett. A tajvani TSMC, a japán Panasonic, a német Infineon, illetve az InterDigital Wireless nyilvánosan, hiteles forrásokon keresztül jelezte, hogy továbbra is fenntartják együttműködésüket a kínai vállalattal.

A bevezetésben felsorolt négy szereplő közül az InterDigital kakukktojás, hisz egy ízig-vérig amerikai szereplőről van szó. A delaware-i központú cég 5G technológiával kapcsolatos szabadalmakat biztosíthat a Huawei-nek, amelyekre az InterDigital értelmezése nem vonatkozik az exportkorlátozás. A tiltás ugyanis csak a bizalmas elemeket tartalmazó technológiákra vonatkozik, az 5G-s szabadalmak leírása azonban teljesen publikus - állítja Patrick Van de Wille, a cég szóvivője.

Ennél fontosabb lehet a bérgyártó TSMC, amely jelenleg a Huawei saját tervezésű HiSilicon rendszerchipjeit gyártja. A tajvani vállalatnak tehát komoly szerepe van a Huawei okostelefonos szárnyalásában (is), a TSMC ugyanis élvonalbeli gyártástechnológiákat biztosít partnerének. A Reuters Elizabeth Sunt, a gyártó szóvivőjét idézi, aki szerint az exportkorlátozás vállalatára nem vonatkozik. Kína és Tajvan viszonya egyébként érdekes vetületet ad az együttműködésnek. A TSMC rendkívül fejlett, több szempontól is piacvezető eljárásai rendkívül komoly értékkel bírnak. Miközben a tajvani bérgyártó lassan 5 nanométeren készíti a lapkákat, addig Kína csak mostanában kezdheti meg a 14 nanométeres tömegtermelést. A felzárkózásához kvázi végtelen anyagi forrással rendelkezik az ország, ám az élvonalbeli félvezetőgyártáshoz szükséges, aranyat érő tudást és tapasztalatot nem lehet egyszerűen megszerezni.

kirin

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Nem meglepő tehát, hogy Kína időről időre újabb kedvező befektetési ajánlatokkal csábítja területére a TSMC-t. Eközben Tajpej folyamatosan próbálja kordában tartani a hazai félvezetőipari cégek kínai beruházásait, mely többek között a két ország közötti rendezetlen viszonynak tudható be. A vezetőség hivatalosan arra hivatkozik, hogy a kínai befektetések miatt munkahelyek szűnnének meg, illetve a féltve őrzött fejlett technológia potenciális veszélynek lenne kitéve a szigetország határain kívül. Mindez azonban a két fél közötti gyártópartneri szerződést nem érinti, így a Huawei várhatóan még évekig használja majd a TSMC élvonalbeli technológiáit.

A TSMC mellett a Panasonic sem változtat a Huawei-jel fennálló viszonyán. Bár a vállalat korábban azt nyilatkozta, hogy leállította egyes termékeinek szállítását, a legújabb kommentár alapján minden maradt a régiben. Ugyanezt közölte a német Infineon, amely szerint termékpalettájuk nagy részét nem érinti exportkorlátozás, így a Huawei számára szükséges chipeket továbbra is szállítani tudja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról