Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 23. 13:46

2021-ben mutathajta be nagy fejlesztéseit az Intel

Az Intel középtávú szerveres terveiről árulkodik egy Huawei-től kiszivárgott dia. A WikiChip által megszellőztetett információk alapján valamikor jövő év második negyedévében jelenhet meg az Ice Lake-SP, amelyet jelen állás szerint szűk egy évet követően válthat a Sapphire Rapids-SP.

Az Intel útitervében a Sapphire Rapids számíthat igazi újdonságnak, a processzor ugyanis végre szakíthat a Nehalemmel bő 10 éve bemutatott alap mikroarchitektúrával, aminek helyét egy jelentősen eltérő fejlesztés veheti át a Rapids termékvonallal. A chipgyártó nem mellesleg ezzel mutatná be a DDR5-ös memóriatámogatást, illetve a PCI Express 5.0-t is, a platform tehát alapos megújulást jelentene az Intel, illetve a piac számára.

A Rapids processzorok előtt azonban még több tucat új Xeon jelenhet meg. A közelmúltban bemutatott Cascade Lake-SP-t a Cooper Lake válthatja fel. A továbbra is 14 nanométeren készülő, jövő év első negyedévére datált processzoroknál egyelőre nem világos, hogy milyen fejlesztésekre lehet számítani. A PCI Express verziója nem változik, illetve az sem lenne meglepő, ha a processzormagok helyére továbbra is Skylake-alapú fejlesztéseket pakolna az Intel. Amennyiben az útiterv helytálló, a Cooper Lake után nem sokkal, valamikor a 2020 második negyedévében jelenhet meg az Ice Lake-SP. Ez új processzormagokat, 10 nanométeres gyártástechnológiát, nyolccsatornás memóriavezérlőt, illetve PCI Express 4.0 támogatást ígér, mely fejlesztések összessége számottevő előrelépést hozhat. Az Ice Lake-SP érdekessége, hogy a dia alapján azt csak 26 magig skálázza majd az Intel, amely visszalépés lenne a jelenlegi 28 maghoz képest.

intel-server-roadmap-19

Az igazi érdekesség 2021-ben érkezhet a Sapphire Rapids-SP formájában. Amennyiben a híreszteléseknek van valóságalapjuk, úgy a Sapphire Rapids lehet a 2009 elején bemutatott Nehalem óta az első paradigmaváltás, iparági pletykák szerint ugyanis az Intel bő egy évtized után teljesen új alapokra helyezi mikroarchitektúráját. A lépés létjogosultsága vitathatatlan, a vállalat évek óta nem mutatott fel számottevő előrelépést, amelyhez az egyre fogyatkozó fejlesztési potenciál mellett az is nagyban hozzájárulhatott, hogy igazi konkurens hiányában nem volt komoly motiváció a fejlesztésekhez nélkülözhetetlen néhány 100 millió dollár elköltéséhez. Az AMD Zennel azonban ez megváltozott, az Intel lassan ismét lépéskényszerbe kerül, amely részben magyarázza Sapphire Rapids relevanciáját.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Sapphire Rapids-SP a megújult mikroarchitektúra mellett az egyre több processzormag kiszolgálásához lassan nélkülözhetetlen DDR5-öt, illetve az egyelőre csak papíron létező PCI Express 5.0-t is elhozhatja az Eagle Stream platform alapjaival, amely az évek óta használt UPI összeköttetést CXL-re (Compute Express Link) cseréli. Egy évvel később a továbbfejlesztés is megérkezhet, a Granite Rapids-SP várhatóan az előd ráncfelvarrása lesz. A két fejlesztés között a gyártástechnológia jelentheti majd a legnagyobb különbséget, a hivatalos tervekből ugyanis arra lehet következtetni, hogy Sapphire Rapids-SP még 10 nanométeren érkezik, az Intel ugyanis legutóbb még 2021 második felére datálta első 7 nanométeres lapkáit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról