Szerző: Koi Tamás

2019. május 22. 10:22

Újabb kínai tech óriás kerülhet az USA feketelistájára

A Huawei után újabb, jelentős globális jelenléttel rendelkező kínai tech óriás kerülhet fel az Amerikai Egyesült Államok exporttilalmi listájára.

A New York Times értesülései szerint az Amerikai Egyesült Államok további kínai techcégeket sújthat a Huawei-hez hasonlóan exporttilalmi korlátozással, melynek hatására az érintett cég (vagy entitás) nem vásárolhatna amerikai gyártóktól technológiát. A lap úgy tudja, az amerikai kormányzat a Zhejiang Dahua Technology-t (Dahua Technology), illetve a Hikvisiont és azok leányvállalatait érintően készül szankciók bevezetésére - utóbbi a legnagyobb videomegfigyelő-rendszer gyártó a világon.

A Hikvision zárt láncú, IP-alapú és analóg megfigyelőrendszereit ezzel együtt elsősorban az anyaországban használják, a legnagyobb vásárló maga a kínai állam, a 42%-ban állami tulajdonban lévő, mintegy 37 milliárd dollár értékű vállalat termékei ugyanakkor a nyugati országokba is utat törtek maguknak. Érdekes párhuzam a Huawei-jel, hogy a Hikvision exportjának csak kevesebb mint 5%-a irányul az Egyesült Államokba, ahol a kínai gyártók jelenléte az elmúlt években hagyományosan minimálisra lett szorítva.

hikvision_install
Egy kínai szerelő Hikvision kamerát telepít Peking belvárosában. Forrás: Reuters

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Huawei-t érintő exporttilalmi intézkedések kapcsán a kínai cég többször igyekezett leszögezni, hogy kész saját megoldásokkal helyettesíteni az eszközeibe épített amerikai technológiát, beleértve a hardvert és a szoftvert is. Utóbbi az okostelefon-piacot érintheti legfőképpen, ahol - ha a korlátozások változatlan formában hatályban maradnak - a Google kénytelen lesz megvonni minden támogatást a kínai partnertől. A Hikvision neve elhallgatását kérő illetékese hasonlóképpen igyekezett leszögezni, hogy a cég kész azonnal átállítani az ellátási láncot a termelés zavartalan folytatása érdekében, így egy esetleges kereskedelmi szankció minimálisan gyakorolna hatást a működésre.

Az Egyesült Államok hivatalosan nem kommentálta a fenti lapértesüléseket, így egyelőre a potenciális szankciók indoklása sem ismert. Washington ugyanakkor már korábban sérelmezte a  Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területen élőkre, különösen a muszlim vallású ujgur kisebbségre kiterjedő, az alapvető emberi jogokat súlyosan sértő intézkedéseket - az erről szóló jegyzék külön nevesítette a Hikvision-t, mint a tartományban működő intézményesített megfigyelőhálózat legfőbb beszállítóját.

A Hikvision termékei emellett éppúgy jelenthetnek nemzetbiztonsági fenyegetést egy adott országra nézve, mint a Huawei 5G-s mobilhálózati elemeinek használata. A cég ma a tradicionális videorögzítő-megoldásokon jóval túlmutatva, elképesztően kifinomult megfigyelőrendszereket állít elő, melyeknél mesterséges intelligencia analizálja a megfigyelt személyek viselkedését, elemzi az arcot és a beszédet, majd ezek alapján jó közelítéssel megjósolja a várható cselekményeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról