HWSW

Hajlítható kijlezős notebookot villantott fel a Lenovo

Egyelőre csak néhány részlet ismert a 2020-ban érkező, a ThinkPad X1 családot bővíti eszközről, amelyet a vállalat teljes értékű notebook-alternatívának szán.

A hajlítható kijelzővel szerelt telefonok piaci rajta bár egyre későbbre tolódik [1], kétségtelen, hogy ezek a készülékek vonták magukra idén a legtöbb reflektorfényt - most pedig a színpad a Lenovóé, igaz a vállalat nem az okostelefon-piacon, hanem a notebookos szegmensben próbál szerencsét a technológiával.

A gyártó az Accelerate konferencián rántotta le a leplet a ThinkPad X1 szériát bővítő új, összehajtható kijelzővel szerelt notebookjáról, vagy épp félbehajtható táblagépéről - nézőpont kérdése, az eszköz elmossa a határokat a készülékkategóriák között. A Lenovo mindenesetre PC-ként, illetve teljes értékű laptopként beszél az egyelőre név, és műszaki részletek nélkül bemutatott eszközről, úgyhogy vélhetően a rajtnál is ebbe a szegmensbe pozicionálja majd.

lenf02

A kialakítás pontosan úgy néz ki, ahogy azt elképzelnénk: adott egy 13,3 hüvelykes, 1920x1440 pixel felbontású OLED kijelző, amelyet középen félbehajthatunk, akárcsak egy notebookot. A készülék használható hagyományos laptopként, annak asztalon pihenő kijelzőfelén virtuális billentyűzetet megjelenítve, illetve 180 fokban kinyitva is, kihasználva a teljes kijelzőterületet - ilyenkor persze szükségünk lesz egy külső billentyűzetre is a hatékony gépeléshez, illetve  stylust is használhatunk. Az eszköz ugyanis a gyártó szerint érintőceruza-támogatással érkezik amit más hajtogatható panellel szerelt eszközöknél egyelőre nem nagyon láthattunk, pedig adja magát a megoldás a méretesre kihajtogatható képernyők esetében.

Ami a dizájnt illeti, a panelt övező kávák jóval vaskosabbak, mint azt a Lenovo csúcsnotebookjainál megszokhattuk - persze a rendelkezésre álló kijelzőterületre vélhetően így sem lesz panasz. A hátlap az első képek alapján a ThinkPad szériától megismert matt borítást kapja, szélén egy fényes sávval. A gyártó láthatóan igyekezett könyvszerű megjelenést kölcsönözni az notebooknak, ami persze hasonló kialakításnál egyértelmű dizájndöntés. Az eszközben dolgozó vasról mindössze annyit tudni, hogy valamilyen Intel processzor hajtja majd az eszközt, a vállalat szerint továbbá a hajlítható kijelzős notebookhoz dokkoló is tartozik majd, amelyen keresztül több monitort is hozzákapcsolhatunk. Az első képek alapján az eszköz - nem meglepő módon - Windowst futtat majd.

lenf01

xAz Ars Technica szerint [2] a gyártó már mintegy három éve dolgozik a készüléken, amelyet nem kiegészítő eszköznek, hanem kifejezetten a laptopok teljes értékű alternatívájának szán. Az egyébként régóta nem titok, hogy a Lenovo hajlítható kijelzők felé kacsintgat, a cég már 2016 nyarán, az első Moto Z okostelefonokkal párhuzamosan felvillantott ilyen panellel szerelt telefonprototípust. [3] A lap munkatársainak egyébként személyesen is lehetőségük volt kézbe venni az eszközt, tapasztalataik szerint annak zsanérjai kifejezetten masszívak, a teljesen zárt, illetve 180 fokban nyitott pozíció között bárhol erősen tartják a panelt. Az eszköznél ráadásul a gyártó annak mindkét felében helyezett el akkumulátorokat, így a súlyelosztás is egyenletes.

Ahogy minden új termékkategória esetében, a rajt itt sem kockázatmentes, és nem csak a Samsung Galaxy Foldéhoz hasonló [4] potenciális hardveres fiaskók miatt. Az eszköz bár kétségtelenül látványos, az már korántsem ilyen egyértelmű, hogy valóban választ ad-e majd a fogyasztói igényekre - hiszen a kijelzőn történő gépelés nem a legkényelmesebb, a külső billentyűzetre pedig sokan csak plusz maceraként gondolnak. Persze az eszköz előnyei, mint a kompakt méretbe összehajtható, nagyméretű panel sokak számára vonzók is lehetnek, az ugyanakkor majd csak a 2020-as rajt után derül ki, melyik irányba billenti majd a piac a mérleget.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.hwsw.hu/hirek/60319/galaxy-fold-samsung-huawei-mate-x-hajlithato-kijelzo-okostelefon-piaci-premier.html
[2] https://arstechnica.com/gadgets/2019/05/lenovo-shows-off-a-folding-screen-laptop-coming-some-time-in-2020/
[3] https://www.hwsw.hu/hirek/55725/moto-z-lenovo-project-tango-phab2-pro.html
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/60258/samsung-galaxy-fold-halasztas-piaci-rajt-bemutatkozas-kijelzo-problema.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60336/lenovo-thinkpad-x1-halithato-kijelzo-notebook.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2019. május 14. 09:44
Rovat: digitális otthon