Szerző: Hlács Ferenc

2019. május 13. 11:06

Fejlődik, de még mindig lassú az új Android verziók térnyerése

Az Android 9 Pie több mint kétszer gyorsabban terjed mint a tavaly előtt bemutatkozott Oreo, de így is alig lépte át a 10 százalékot.

Hosszú kihagyás után végre ismét közzétette az Android rendszerverziók eloszlására vonatkozó számait a Google. A keresőóriás több mint fél éve hallgatott a kiadások részesedéseiről, az Android Police szerint egy a Play Serviceshez küldött lekérések alapján diagnosztikai információkat gyűjtő adatforrás váratlan elvesztése miatt. A vállalat azóta orvosolta a hibát, most pedig elő is állt a friss számokkal.

Ezek alapján legújabb, Android 9 Pie verzió az összes androidos eszköz 10,4 százalékán fut, ami a Google szerint 150 százalékkal jobb eredmény, mint amit hasonló idő elteltével a nyolcas főverzió, azaz az Oreo produkált. Utóbbi zászlaja alá tartozik az Android 8.0 és 8.1 is, amelyek együttesen jelenleg a legnagyobb szeletet kanyarítják ki a teljes androidos tortából: a 8.0 12,9 százalékot, míg a 8.1-es kiadás 15,4 százalékot tudhat magáénak, az Oreo tehát összességében 28,3 százalékon áll.

andrshare

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mögötte 19,2 százalékkal ott a Nougat, ebből 7,8 százalékot ad a 7.1-es verzió, és 11,4-et a régebbi, 7.0-s kiadás. A maga 16,9 százalékával a 6.0-s Marshmallow is jól látható piacrészt birtokol - pedig egy lassan 4 éves, 2015-ben bejelentett rendszerről van szó. De még az eggyel korábbi Lollipop sem szorult 10 százalék alá, az 5.0-s és 5.1-es Android kiadások még mindig ott vannak az eszközök 14,5 százalékán. A maradék 10,7 százalékon az ennél régebbi rendszerek osztoznak, a 4.4-es KitKattől egészen a 2.3.3-as Gingerbreadig visszamenőleg, amely még mindig létező verzió, még ha csak a készülékek 0,3 százalékán van is ott.

Noha a Google rendszerének frissítési tempója még mindig sehol nincs a rivális iOS-hez képest, az Android 9 Pie-jal végre sikerült valamelyest javítania eredményein. Persze fejlődni bőven van még hova, a jelenlegi legfrissebb iOS 12 ugyanis alig több mint három héttel a megjelenése után már a rendszert támogató eszközök felén ott volt, mára pedig azok 80 százalékán dolgozik. A Google persze az androidos ökoszisztémának csupán kis részét, a Pixel eszközöket, illetve az Andorid One készülékeket felügyeli közvetlenül, a többi készüléknél már a gyártó, illetve a szolgáltató a szűk keresztmetszet a frissítések kiszórásában. A trendekre mindenesetre pozitív hatással vannak a Google olyan kezdeményezései, mint vállalati szegmenst célzó eszközökre szánt Enterprise Recommended plecsni, amelyért a gyártóknak kötelezettséget kell vállalni a frissítésekre, mind a főverziók, mind a biztonsági javítások terén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról