HWSW

Gigabájtonként 10 cent alá zuhanhat az SSD-k ára

Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy az idei év végére a jelenlegi szint alá csökkennek az SSD-k átlagára.

Gigabájtonként 10 cent (kb. 29 forint) alá süllyedhet év végéig az SSD-k ára - derül ki a TrendForce friss prognózisából [1]. Ezzel az 1 terabájtos SATA-s és belépőszintű PCIe modellek átlagára 100, az 500-512 gigabájtos meghajtóké pedig egyértelműen 50 dollár alá eshet. A mérséklődéssel párhuzamosan még közelebb kerülnek egymáshoz a SATA és PCI Express csatolós modellek, az elemzés ugyanis már csupán 6 százalék alá várja az NVMe szabványt támogató SSD-k felárát. A különbség viszonylag gyors olvadásának hála akár az 50 százalékot is elérheti majd a PCIe-s meghajtók piaci részesedése, még inkább kiszorítva a SATA-s modelleket.

A TrendForce elemzése szerint a notebookok piacán már tavaly átvették az uralmaz az SSD-k, a gépek több mint 50 százalékát flash-alapú meghajtóval szállították a gyártók. Ez elsősorban a meredek ármérséklődésnek köszönheti, aminek hála a 2017-es csúcs óta bő 50 százalékot esett a meghajtók ára. A csökkenésnek azonban még mindig nincs vége, amennyiben ugyanis nem történik valamilyen váratlan esemény, év végére stabilan gigabájtonként 10 cent alá eshet az ~500 gigabájtos és 1 terabájtos modellek szerződéses átlagára, amely optimális esetben idehaza rendre 15 000 és 30 000 forint körüli (vagy akár alatti) árat jelenthetne.

tforce_ssd

A tajvani elemzőcég szerint az idei második negyedév immár a hatodik olyan egymást követő három hónap, amely során csökken a PC-s SSD-k ára. A negyedévnek ugyanis még nincs vége, a TrendForce becslése szerint azonban június végéig a SATA-s modellek átlagára 15-26, a PCI Express csatolós meghajtóké pedig 16-37 százalékkal mérséklődhet tovább. A jelentős csökkenés hátterében a gyártók egyre óvatosabb hozzáállása áll. A PC-piac zsugorodása [2] mellett ugyanis okostelefonokból is kevesebb fogy, ráadás gyanánt pedig az adatközpontos bővítések is lassulnak. Emiatt, illetve az egyre nagyobb bitsűrűséggel kecsegtető 3D NAND-ok miatt túltermelés alakult ki. A helyzet legkorábban a harmadik negyedévben változhat, amikor az OEM-ek elkezdenek raktárkészletet kiépíteni az év utolsó 3-4 hónapjára. Ez azonban nem áll majd a további ármérséklődés útjába, amelynek üteme viszont lassulhat 2019 végéhez közelítve.

xA további ármérséklődés miatt az elemzés 60-65 százalékra becsüli az SSD-k 2019 végi részesedését. A felgyorsult terjedés vesztesei elsősorban a merevlemezek, illetve az azokat gyártó cégek. Néhány napja a különféle, merevlemezekhez szükséges motorok gyártásával foglalkozó Nidec tette közzé prognózisát [3], ami szerint a személyi számítógépekbe szánt termékek értékesítése akár 48 százalékkal is mérséklődhet az idei évben.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://press.trendforce.com/press/20190508-3238.html
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/60251/pc-piac-szemelyi-szamitogep-eladasok-lenovo-hp-dell-gartner-kutatas.html
[3] https://www.hwsw.hu/hirek/60302/
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60326/trendforce-ssd-ar-csokkenes-merseklodes-nand-chip-piac-pc.html
Író: Asztalos Olivér (oliver.asztalos@hwsw.hu)
Dátum: 2019. május 10. 13:12
Rovat: digitális otthon