Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 10. 09:04

Sokba kerül a Micronnak az Intel kiebrudalása

Egy lépéssel közelebb került az Intel-Micron válóper lezárása. A Micron egy nagyobb összeget fizet a teljes függetlenedésért.

Összesen 1,3-1,5 milliárd dollárjába kerül majd az Intellel közösen működtetett üzlet átvétele, ezzel együtt pedig a teljes önállósodás a Micronnak - derült ki a cég által napokban benyújtott dokumentumból. Az összeg nagy részét azonban nem gyárért, illetve az abban található különféle berendezésekért kell kifizetni az Intelnek, amely az előzetes felmérések szerint mindössze 300-500 millió dollárt ér. Az összeg nagyobb részét egy körülbelül 1 milliárd dolláros kölcsön adja, amit a Micron üzlettársától kapott még a békeidőkben.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A közel 14 éve létrehozott vegyesvállalatban a Micron 51, az Intel pedig 49 százalékos részesedéssel rendelkezik. A szerződés értelmében bizonyos feltételek megléte esetén a Micron kivásárolhatja üzlettársát, amivel a többségi tulajdonos élt is. A különbútorozás folyamata már korábban megkezdődött. Az Intel még 2012-ben eladta részesedéseit az addig közös tulajdonú szingapúri és virginiai üzemből, így a tranzakciókat követően csak a szóban forgó, Utah-ban található üzemben maradt részesedése.

intel_micron_flash

Ezt a 3D XPoint gyártása miatt tartotta meg a vállalat, a technológiára ugyanis egyelőre az Intel egyik üzeme sincs felkészítve. A teljes különválás fényében tehát érdekes kérdés, hogy hol gyártja majd az Optane termékek alapját adó lapkákat a cég, jelen állás szerint ugyanis az üzem 2020-ban vagy legkésőbb 2021 elején a Micron kezére kerülhet. Egy lehetséges forgatókönyv, hogy az Intel a Microntól vásárol majd kapacitást amíg fel nem készíti valamely saját üzemét a termelésre. Erre a Kínában található Fab 68 lehet a legalkalmasabb. Ebben NAND-okat termel az Intel, tehát a 3D Xpoint előállítása a jelenlegi kapacitás rovására menne, amin csak költséges beruházással lehetne változtatni. Ehhez mankót nyújthat a Microntól érkező 1,3-1,5 milliárd dolláros összeg, amit akár üzemének bővítésére, illetve átalakítására is fordíthat a vállalat.

A Micron és az Intel még közösen fejlesztette a 3D Xpoint második generációját, amely optimális esetben valamikor az idei év második felében kerül piacra. A harmadik iterációt már önállóan készíti a két fél, amely lehetőséget ad az eltérő termékstratégia kialakításához. Korábbi hírek szerint az Intel esősorban SSD-khez és memóriamodulokhoz szükséges, nagyobb kapacitású lapkákra vágyik, miközben a Micron inkább kisebb kapacitású, alacsonyabb fogyasztású termékeket szeretne készíteni a különféle beágyazott, illetve a mobil termék piacára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról