Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 9. 09:30

Megkapták az utolsó kenetet a Xeon Phi gyorsítók

Végéhez ért az Intel hányattatott sorsú Xeon Phi projektje. A gyorsítók hamarosan a végleg a süllyesztőbe kerülnek, helyüket pedig GPU-alapú megoldások veszik át.

Csendben helyezi örök nyugalomra Xeon Phi termékcsaládját az Intel. A Knights Mill kódnevű termékekre augusztus 9-ig vesz fel rendeléseket a chipgyártó, a család utolsó tagjai pedig 2020 július 31-én kapják meg az EOL (End-of-life) feliratú fejfát. Ezzel végéhez ér a Larrabee-vel indult fejlesztés története, amelyről immár bármilyen kétséget kizáróan kijelenthető, hogy nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Az Intel ugyanakkor nem hagyja el a gyorsítókártyák piacát, a Xeon Phi helyére a még fejlesztés alatt lévő GPU-s termékek érkeznek, legkorábban várhatóan valamikor jövőre.

A nagyon csendben közzétett lépés nem tekinthető váratlannak. Az Intel először 2017 augusztusában tett nehezen félreérthető utalást arra, hogy a Xeon Phi napjai meg vannak számlálva. Ekkor drasztikus hirtelenséggel váltak köddé a PCI Express gyorsítókártyák. A termékek az ilyen esetekben bevett EOL (End-of-life) státusz kiosztása helyett az Intel bármiféle kommentár nélkül gyakorlatilag törölte oldaláról. Az esetet később egy kvázi félhivatalos fórumbejegyzésben ismerte el a cég egyik alkalmazottja, pár nappal később pedig egy rövid, hivatalos bejelentés is érkezett. A cég ekkora még az önállóan működő, Xeon Phi processzorok sikerével indokolta döntését, így utólag azonban sokkal inkább az önálló kártyák (vagy inkább a komplett sorozat) sikertelensége állhatott a háttérben.

intel_xeon_phi

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Pár hónappal később az Intel bejelentette, hogy már piacra sem dobja az aktuális (Knights Landing) Xeon Phi generáció utódjának szánt Knights Hill fejlesztését. A vállalat szűkszavú közleménye szerint a döntés hátterében egy új, versenyképesebb mikroarchitektúra és egy azt kiaknázó platform áll, amelyet az Intel már kifejezetten az exascale rendszerek igényeinek megfelelően fejleszt. A Knights Hill megjelenésének részben a 10 nanométeres gyártástechnológiát érintő problémák álltak, mely miatt az Intel mind a mai napig nem tudta beindítani a 14 nanométernél kisebb csíkszélességre épülő termékek tömeggyártását. Mint azóta kiderült, a vállalat által emlegetett új, versenyképesebb mikroarchitektúra a GPU-s fejlesztéseket takarta, melynek első tagjai 2020-ban jelenhetnek meg.

A Kinghts családdal együtt száll sírba a GPU-ként indult Larrabee koncepciója is. A Larrabee kódnevű chipet ugyanis eredetileg diszkrét grafikus chipként is piacra akarta dobni az Intel, azonban miután a vállalatnak saját bevallása szerint nem sikerült teljesítenie a termékfejlesztési terveit, a projekt egyszerűen kútba esett. Az egészen egyedi, a GPU-s fősodortól eltérően x86-os vezérlésű magokra építő, vektorizált végrehajtóegységekkel szerelt chip grafikai felhasználás során nem hozta a várt teljesítményt, így az nem lett volna versenyképes az AMD és NVIDIA aktuális chipgenerációja mellett. Bár a termék nem került piacra, a pofonegyszerű x86 magokat integráló Many Integrated Core (MIC) elképzelést a grafikus elemek elhagyásával vitte tovább az Intel tisztán a mérnöki-tudományos feladatok végrehajtására koncentrálva. A konkurencia, azok közül is elsősorban az Nvida Tesla családja azonban mindig legalább egy nagy lépéssel az Intel megoldásai előtt járt, amely végül megpecsételte a Knights vonal sorsát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról