Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 6. 09:50

Még több és még jobb memóriákat gyárthat az SK Hynix

Elkészült az SK Hynix kínai üzemének bővítése, amely hosszabb távon akár ármérséklődést is hozhat a memóriapiacon.

Befejezte kínai DRAM-üzemének bővítését az SK Hynix. A dél-koreai vállalat ezzel a közel milliárdos, átszámítva nagyjából 820 millió dolláros beruházással a Vuhsziban 2006-ban megnyitott gyárkomplexumának kapacitását tolta ki a dél-koreai vállalat. Ennek hála a gyártó folytathatja a kisebb csíkszélességű, még nagyobb kapacitássűrűséget biztosító technológiák bevezetését. A Kínában található üzem kiemelt fontossággal bír a cég számára, az ugyanis a teljes DRAM gyártókapacitás nagyjából felét adja.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A bővítés legfőbb okát a fejlettebb technológiák adják, 20 nanométer alatt ugyanis jelentősen nő a komplexitás, ami újabb lépcsőket iktat be a gyártási folyamatba. Az ehhez szükséges eszközöknek helyet kell biztosítani, ami további szabad terület híján a gyártókapacitás csökkenését eredményezheti. Ezért a kínai üzem bővítése a tisztaszoba területének növelését célozta, amelynek munkálatait 2017 júliusában kezdte el a vállalat, tavaly novemberben pedig már a felszerelés telepítését végezhette az SK Hynix.

skhynix_c2f

Az új egységet a korábban felhúzott üzem mintájára C2F névre keresztelte a vállalat. A kvázi kiegészítőként szolgáló egység 58 000 négyzetméteres területet foglal el, amely nem sokkal marad el a 2006-ban felépített gyár értékétől. Az SK Hynix megjegyezte, hogy bár a termelés már megindult, az üzem kihasználtsága még nem teljes, a kapacitás növeléséhez szükséges további berendezések telepítéséről rugalmasan, a piac alakulásának megfelelően dönt majd a vezetés. Kang Young Soo, a Vuhsziban található komplexum vezetője elmondta, hogy a bővítéssel biztosítottá vált az SK Hynix közép- és hosszútávú versenyképessége. A szakember továbbá megjegyezte, hogy a hatékonyság jegyében és a C2 és C2F gyárakat egyetlen nagy egységként üzemeltetik majd.

A gyárigazgató arról nem beszélt, hogy vállalata pontosan milyen DRAM-okat termel majd az új egységben. Nincs kizárva, hogy itt készülnek majd az első DDR5-ös termékek, amelyek termelését várhatón jövőre indítja be az SK Hynix. A dél-koreai memóriagyártó adatai alapján viszonylag nagy lapkaterületű lesz az első generációs fejlesztés, amely viszont ezért cserébe kapacitásban rádupláz az elterjedt DDR4-es megoldásokra. A vállalat első körben egy 16 gigabites (2 gigabájt) fejlesztéssel készül, szemben a DDR4-ek sztenderdnek számító 8 gigabitjével. Jó hír, hogy ez a korábbinál nagyobb kapacitássűrűséget jelent, melynek hála könnyebben kordában tarthatóak a gyártási költségek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.