:

Szerző: HIRDETÉS

2019. május 6. 07:26

Szoftveresen definiált nagyvállalati megoldások a Lenovótól

A szervereket, egyes tárolókat, illetve switcheket felvonultató ThinkSystem termékpaletta mellett ThinkAgile márkanév alatt is kínál nagyvállalati megoldásokat a Lenovo, amely rendszerek elsősorban a szoftveresen definiált infrastruktúrák egyszerű kiépítéséhez készültek.

A Lenovo aktuális ThinkAgile kínálata több különböző szériát számol, amelyek között alapvető eltérést jelent a kiszerelés. Az Integrated Appliances (hiperkonvergens infrastruktúra-célgépek) ernyője alá sorolt megoldások a komplett hardveres rendszer mellett a előtelepítetten és előrekonfiguráltan, nem utolsó sorban pedig tesztelve tartalmazzák a szoftvert. Ezekkel az előre integrált hardver-szoftver kombinációkkal egy-egy meghatározott üzleti igényt lehet lefedni, gyorsan. A kulcsrakész megoldásokkal elkerülhetőek a megfelelő kompetencia hiánya miatti esetleges problémák. A komplett megoldások üzembe állítása ugyanis rendkívül könnyű, azokkal pofon egyszerűen hozhatóak létre különféle virtualizált infrastruktúrák, amelyek akár a már meglévő informatikai rendszerbe is könnyen integrálhatóak.

Az Integrated Appliances megoldásokkal szemben az úgynevezett Certified Nodes már "csak" a hardvert, illetve az előre konfigurált firmware-t tartalmazza, amely kombináció viszont tökéletesen kompatibilis az ahhoz hitelesített szoftverrel. Az ilyen rendszereket a Lenovo az adott partnercéggel közösen állítja össze, illetve teszteli, melynek hála ugyancsak számottevően felgyorsítható az üzembe állítás, illetve elkerülhetőek az esetleges kompatibilitási problémák. A kvázi belépőszintet az Integrated Systems jelenti, amely gyakorlatilag a jól összekombinált, egymással biztosan kompatibilis és optimálisan működő vasat jelenti. A vásárló erre tetszés szerint telepíthet szoftvert, azonban a másik két verzióval szemben ebben az esetben a Lenovo már nem garantálja a tökéletes kompatibilitást, vagyis itt nagyobb szakértelem szükséges a telepítéshez és az üzemeltetéshez.

A ThinkAgile paletta

A két modellt kínáló általánosabb, így az Integrated Systems kategóriába sorolt ThinkAgile CP-t elsősorban privát felhőhöz ajánlja a gyártó, azon az ügyfél az igényinek megfelelően alakíttathatja ki az alkalmazni kívánt szoftveres környezetet. A rendszer automatikus karbantartást és életciklus menedzsmentet, illetve rugalmas skálázódást kínál integrált adatmenedzsment és infrastruktúra-biztonság mellett. A az MSP/CSP környezetekhez és remote site-okhoz szánt ThinkAgile CP4000 egyetlen úgynevezett compute blokkot kínál egy 2U szekrénnyel. A node-ok száma 2 és 4 között változhat, amelyek mindegyike 1 vagy 2 darab Intel Xeon (Bronze, Silver, Gold vagy Platinum) processzort tartalmazhat 128-256 gigabájt rendszermemória mellett, miközben a tárolóblokk kapacitása 4,8 és 28,8 terabájt között skálázható. A mainstream nagyvállalati munkafolyamatokhoz szánt CP6000 már akár 40 compute node-ig is skálázható, amely 80 darab processzort és akár 60 terabájt memóriát is jelenthet. A tárolóblokkok száma 5 darabig tornázható fel, ami akár 115 terabájtos kapacitást is eredményezhet.

thinkagile-cp

A ThinkAgile HX Integrated Appliances, vagyis előtelepítve, illetve Certified Nodes formájában is elérhető. Ennek megfelelően ez egy specifikusabb rendszer, azt ugyanis kifejezetten a Nutanix SDS termékéhez igazította a Lenovo. A Nutanix fejlesztésének lényege, hogy az standard szerverfürtöket képes tárolótömbbé alakítani, csupán szoftveres úton. Az így kapott tároló komolyabb elvárásoknak is megfelelhet, magas fokon automatizált (dinamikus rétegzés, adatmigráció, stb.), és beilleszthető a nagyvállalati menedzsment-környezetekbe is. Ehhez kínál hardveres alapot a ThinkAgile HX összesen öt szériával. A kiindulási alapot jelenleg az 1U magas HX1320 jelenti amely egyetlen Xeon Gold processzort és maximum 384 gigabájt memóriát kínál négy darab 3,5 hüvelykes diszk fogadása mellett. Az ugyancsak 1U magas, SMB-knek szánt HX2320 ennél elsősorban a processzorok számában és a memória kapacitásában kínál többet, előbbi ugyanis már kettő darab is lehet, a RAM pedig 1,5 teráig skálázható.

thinkagile-hx

A három tagot számláló, általános virtualizációhoz és VDI-hez szánt HX 3000 is egy 1U magas modellel, a HX3320-zal indít, ám ebben a két CPU mellett már akár 3 terabájt memória, illetve 10-12 darab 2,5 hüvelykes diszk is elfér. A 2U magas HX5520-at kifejezetten big datához szánja a Lenovo, ebbe ugyanis két Xeon Platinum processzor, 3 terabájt memória, illetve 12-14 darab 3,5 hüvelykes meghajtó is elfér. Az utóbbihoz hasonló alapokkal rendelkezik az adatbázisokhoz szánt HX7520, viszont az 2,5 hüvelykes diszkek fogadására képes, de azokból akár 24 darabra is. A csúcsot az üzleti kritikus felhasználáshoz szánt négyprocesszoros HX7820 jelenti, amely akár 6 terabájt memóriáig is skálázható 24 darab 2,5 hüvelykes diszk mellett.

A ThinkAgile MX a Certified Node kategóriába tartozik, tehát egy hitelesített megoldás, amelyet a Lenovo kifejezetten a Microsoft SDS-éhez, a Storage Spaces Directhez (S2D) validáltatott. Az MX széria ezzel Azure Stackhez és WSSD-hez (Windows Server Software Defined) is használható szoftveresen definiált tárolóként. A széria egyelőre egyetlen tagból, az SR650-ből áll. A 2U magas rackszerver két darab Xeon processzor és 1,5 terabájt memória pakolható 14 darab 3,5 hüvelykes, illetve 24 darab 2,5 hüvelykes diszk mellé, amelyekhez 2-4 darab NVMe SSD formájában gyorsítótár is rendelhető.

Szintén a Microsoft hitelesítésével bír a ThinkAgile SX, amelyet kifejezetten a redmondi cég hibrid felhős megoldásához, az Azure Stackhez készített a Lenovo. A Stacknek hála a kvázi komplett Azure futtatható saját adatközpontban, úgy, hogy a rendszer egyúttal teljes átjárást biztosíthat a privát és publikus Microsoft-felhők között. A lehetőség különösen azok számára lehet vonzó, akik többségében amúgy is Azure publikus felhőszolgáltatásokat használnak, így ugyanis viszonylag fájdalommentes bevezetést és üzemeltetést kaphatnak. Az Azure Stack az Azure teljes IaaS és PaaS funkcionalitását kínálja, vagyis a saját adatközpont pontosan olyan virtualizált-automatizált, önkiszolgáló felhős rendszerré alakítható, mint a "nagy Azure". A ThinkAgile SX a már említett SR650-es szerverekből áll. Belépőszinten 4-8, az úgynevezett enterprise starter esetében 4-12, a legnagyobb kiépítésben pedig 12 darab kiszolgáló található egyetlen szekrényben.

thinkagile-vx

A ThinkAgile termékpaletta utolsó tagja az Integrated Appliances alá sorakozó VX, amit a VMware tárolóvirtualizációs megoldása, a vSAN alá készített a Lenovo. Az előtelepített szoftverrel az üzemeltető viszonylag könnyen foghat össze egyetlen hálózati logikai tárolóvá fizikailag amúgy különálló eszközöket. A Nutanix és a Microsoft megoldásához hasonlóan szoftveres absztrakcióval teljesen el lehet törölni a fizikai korlátokat, így kvázi tetszőleges logikai rendszerek alakíthatóak ki. A Lenovo ehhez három rendszer kínál: az SR630-as szerverre épülő 1U node két Xeon processzort és maximum 3 terabájt memóriát tartalmazhat 12 darab variálható diszkfoglalat mellett. Az SR650-re alapozó 2U node ugyancsak két CPU-t és legfeljebb 3 terabájt memóriát kínálhat, ám ezek mellé már akár 24 diszket és egy M10-es vagy M60-as Nvidia gyorsítókártyát is lehet társítani. A legnagyobb kiépítés SD530-as szerverekből, illetve négy különálló compute node-ból állhat fejenként két processzorral és akár 2 terabájt memóriával.

Egyre népszerűbb az SDS

A szoftveresen definiált adattárolás (SDS) létjogosultsága több ok miatt is megnőtt az elmúlt néhány évben. A monolitikus, on-premise kiszolgált alkalmazások helyét egyre inkább átveszik a mikroszervizek és az API-k, amelyek ideális termőtalaja a felhő. A nagyvállalatok körében egyre nagyobb igény mutatkozik a villámgyors hozzáférésre, a hatékonyabb üzletmenethez rugalmasabb, gyorsabb betekintést szeretnének a döntéshozók, amely kiszolgáláshoz megfelelő tárolórendszer, így infrastruktúra modernizáció szükséges. Az SDS lényege, hogy szoftveresen bevonja felügyeleti ernyője alá a szervezetben található különféle, akár eltérő gyártóktól származó tárolókat. Ezekből egységes, virtualizált és magas fokon automatizált (dinamikus rétegzés, adatmigráció, thin provisioning) "pool" jön létre.

[A Lenovo megbízásából készített anyag]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.