Szerző: Koi Tamás

2019. május 2. 16:06

Felmondta a DIGI a Telenorral kötött nagykereskedelmi szerződést

Június elejétől megszűnik a DIGI-nél a Telenor háttérinfrastruktúráján biztosított mobilnet-szolgáltatás értékesítése. Egyelőre nem tudni, mi váltja majd a szolgáltatást, egyes spekulációk szerint ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy ez is a DIGI saját mobilszolgáltatásának közelgő indulását jelző fejlemény lehet.

Egyoldalúan felmondta a Telenorral 2010-ben megkötött nagykereskedelmi megállapodást a DIGI Távközlési Kft, melynek értelmében a cég a jövőben nem értékesíti azokat a large screen mobilnet-díjcsomagokat, melyekhez a Telenor adta a háttérinfrastruktúrát. A szolgáltató honlapjáról már le is kerültek a mobilnet-ajánlatok, jóllehet az április végén kiadott új szerződési feltételek értelmében azok értékesítése csak június 1-jével szűnik meg. A meglévő előfizetői szerződések június 30-án szűnnek meg, ezt követően az ügyfeleknek mind a SIM-eket, mind pedig a rendelkezésükre bocsátott eszközöket (USB mobil stick) vissza kell szolgáltatniuk, tekintve, hogy a szerződési feltételek alapján azok nem az előfizető tulajdonát képezik.

A DIGI és a Telenor 2010-ben kötötte meg egymással nagykereskedelmi megállapodását, melynek részeként a román RCS&RDS tulajdonában lévő cég vezetékes szolgáltatásokra előfizető ügyfelei havi díjas mobilnet-szolgáltatásra is előfizethettek. Az akkor még a norvég Telenor Csoport részeként működő Telenor számára ez a szerződés volt az első, nagyobb horderejű, nagykereskedelmi szolgáltatás nyújtására vonatkozó megállapodás, a cég korábban jobbára kisebb piaci szereplők számára kínálta ez a konstrukciót.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Telenor hálózatán működő DIGI mobilnetszolgáltatás-portfólió a megszűnésének idején összesen öt elemből állt, illetve áll. A cég a díjcsomagstruktúra kialakításánál a piaci szokásoktól eltérően nem csak a maximálisan kihasználható havi adatkeret, hanem a le- és feltöltési sávszélesség tekintetében is különbséget tett a "DIGI Net mobil" nevet viselő csomagoknál. A szolgáltatáskínálat ugyanakkor mostanra szinte semmilyen szinten nem maradt versenyképes az inkumbensek által kínált konstrukciókkal, egyedül a belépő csomagok maradtak meg - érdemi alternatíva nélkül - racionális választásnak azok számára, akiknek eseti jelleggel volt csak szükségük mobilnetre.

Egyes spekulációk szerint a szolgáltatás kivezetésének köze lehet ahhoz, hogy a DIGI rövidesen saját infrastruktúráján is elindítja a mobilszolgáltatást, a pletykák szerint rendkívül nyomott áron. A cég terveiről egyelőre semmi konkrétumot nem tudni, az mindenesetre biztos, hogy egy paramétert tekintve önerőből biztosan nem lesz képes olyan szolgáltatást nyújtani, amit a Telenor bevonásával kínált ügyfeleinek: Ez a szolgáltatáslefedettség, mely a DIGI által licencelt frekvenciakeret méretét és jellegét figyelembe véve aligha lesz országos kiterjedésű.

Ezzel együtt nem kizárt az sem, hogy a DIGI meglepetésre egy másik partnerrel vág neki újra a nagykereskedelmi modellnek, esetleg valamilyen merőben új konstrukcióban. A partnerváltásra egyébként éppen az elmúlt hónapokban volt példa a magyar MVNO-szegmensben: a Netfone Telecom májustól a Vodafone helyett a Telekom hálózatának használatára váltott.

A változásokkal kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a DIGI-t, ahol későbbre ígértek választ lapunknak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

11

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.