Szerző: Koi Tamás

2019. április 26. 15:45

Egységben az erő az 5G-fejlesztéseknél

A mobilszolgáltatók és az ügyfelek számára egyaránt számos előnnyel szolgál, ha az operátorok közösen építik ki vagy üzemeltetik mobilhálózatuk bizonyos szegmenseit - jellemzően az úgynevezett passzív hálózati elemeket. Az erőforrások megosztását eleve hatékonyabban támogató 5G esetén újra adja magát a hálózatmegosztási modell.

Mobilhálózati erőforrások megosztására vonatkozó megállapodást kötött - egész pontosan kiegészítette korábbi megállapodását - Spanyolországban a Vodafone Csoport és a France Telecom helyi leányvállalata. A két cég közt a héten létrejött egyezség jelentőségét erősíti, hogy ez az első olyan, meghatározó piaci szereplők közt létrejött megállapodás Európában, mely kifejezetten az 5G-s szolgáltatások mielőbbi bevezetését és az ügyfelek hatékony(abb) kiszolgálását eredményezi. A hálózatmegosztással óriási összegeket spórolnak a szolgáltatók (csak a Vodafone mintegy 600 millió eurót spórolhat a következő tíz évben), de az előfizetők is jól járnak, hiszen az 5G-s hálózatok így gyorsabban, nagyobb kapacitástartalékkal állhatnak fel már a technológia bevezetési szakaszában.

Kétharmados többség

A Vodafone és a France Telecom (mely Spanyolországban is Orange márkanévvel van jelen) 2006-ban kötötte meg az első hálózatmegosztási megállapodást, mely a passzív mobilhálózati elemek (jellemzően antennák illetve tornyok valamint egyéb kiszolgáló részegységek) országos szintű közös használatára vonatkozott, emellett a kisebb településekre vonatkozóan az aktív hálózati elemek (jellemzően a felhordóhálózat) megosztásáról is határoztak a cégek. 

A 2006-ban kötött, azóta kétszer megújított megállapodás értelmében az aktív hálózati elemek megosztása az 1000 és 25000 közti lélekszámú spanyol településeken vált lehetővé, az új megállapodás viszont már 175 ezres lakosságszámnál húzza meg a felső határt. Ezzel Spanyolország teljes népességének mintegy kétharmadát elérheti majd a két cég közösen üzemeltetett hálózata, a jelenlegi 5600 megosztott állomás helyett a jövőben nagyságrendileg 15 ezer bázisállomást üzemeltet majd közösen az Orange és a Vodafone. A két cég a maghálózatot az eddigiekhez igazodva továbbra is saját maga üzemelteti, valamint ezzel párhuzamosan az ügyfélkezelés és termékfejlesztés terén is önálló utat jár, illetve a nagyvárosokra nem vonatkozik a megállapodás.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A mobilhálózatok bizonyos komponenseinek megosztása egyáltalán nem számít kuriózumnak Európában, Magyarországon is megosztotta rádiós hálózatának bizonyos részeit a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország. Az 5G szabvány megalkotásakor a jóval kidolgozottabb és rugalmasabb erőforrás-menedzsment tálcán kínálja a szolgáltatóknak, hogy hasonló megállapodásokat kössenek az új generációs hálózatok kiépítése során. Egy márciusi háttérbeszélgetésen a Telenor Magyarország illetékesei a hálózatmegoszással kapcsolatban leszögezték, az 5G-s hálózatmegosztás ösztönözheti a fejlesztéseket, ugyanakkor addig nem lehet érdemben előkészíteni az erre vonatkozó megállapodásokat, amíg az 5G-s mobilhálózat alapját biztosító spektrumlicenceket nem értékesíti az állam.

Nyár elején kiderül

A frekvenciaügyekben illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy szerdai háttérbeszélgetésen közölte, az új generációs hálózatokhoz értékesített spektrumok kapcsán alkalmazható üzleti modellek (másodpiaci értékesítés, kölcsönös haszonbérlet stb.) részleteit a nyár elején megjelenő kiírási dokumentáció fogja tartalmazni. A hálózatmegosztás ezzel együtt versenyügyi kérdéseket is felvet, a Telekom és a Telenor fentebb említett megállapodását, illetve annak potenciális piactorzító hatását négy éve vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal - mindeddig érdemi eredmény nélkül.

A döntéssel kapcsolatos bizonytalanság jelentősen megnehezítheti a szolgáltatók számára az újabb, hálózatmegosztásra vonatkozó megállapodások nyélbe ütését, jóllehet 2015 óta jelentős változások történtek a hazai piacon, így az sem feltétlenül triviális, hogy a korábbi partnerek újrakötnének egy hasonló megállapodást egymással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról