:

Szerző: Koi Tamás

2019. április 25. 14:15

Legfeljebb antennákat szállíthat a Huawei Nagy-Britanniának

Az amerikai álláspontnál megengedőbb, ugyanakkor meglehetősen furcsa korlátozást léptet életbe a brit kabinet az úgynevezett fokozott biztonsági kockázatot jelentő gyártók termékeivel kapcsolatban.

Noha konkrétan nem nevezte meg, a brit kabinetfőnök mai nyilatkozatának sorai közt olvasva egyértelmű, hogy a Huawei mobilhálózati berendezéseinek használati korlátozását írja elő Nagy-Britannia a helyi mobilszolgáltatók részére. A korlátozás ugyanakkor csak részleges, kizárólag a mobilhálózatok központi vezérlőegységeire, azaz a maghálózati komponensekre terjed ki - mindez azt jelentheti, hogy a Huawei passzív elemeket (például antennákat) ezt követően is szállíthat majd a helyi mobilpiaci szereplőknek.

David Lidington kabinetfőnök egy mai glasgow-i kiberbiztonsági konferencián tartott előadásában kiemelten foglalkozott az 5G-s hálózatok használata kapcsán jellemzően az utóbbi hónapokban felmerült aggályokkal. "Nem engedjük be magas kockázati besorolású gyártók termékeit Nagy-Britannia 5G-s hálózatának azon részeibe, melyek kritikus funkciókat látnak el" - mondta a konferencián Lidington. A politikus előadásában nem nevezte meg sem a Huawei-t, sem más gyártót, illetve külön kiemelte azt is, hogy a korlátozás nem egyetlen országból származó termékekre vonatkozik.

ee_mechanic
A brit EE egyik szerelője telepít bázisállomást Londonban

Lapértesülések szerint ugyanakkor a színfalak mögött nagyon is konkrét tiltásról van szó, a brit Nemzetbiztonsági Tanács e heti ülésén döntött arról, hogy az eljövendő tenderek során megtiltja a Huawei maghálózati elemeinek integrálását a mobilpiaci szereplők számára. Ezzel a kínai gyártó jelenléte és befolyása lényegében minimálisra korlátozódik a brit telekommunikációs infrastruktúrákat illetően, legalábbis ami a jövőbeni beszerzéseket illeti, a jelenleg már üzemelő berendezések cseréjét ugyanis nem írta elő a kabinet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A döntés csaknem egy hónappal azután született, hogy az egyébként a Huawei által finanszírozott kiberbiztonsági központ munkáját felügyelő oversight board jelentésében több komoly biztonsági hiányosságot is feltárt a kínai gyártó mobilhálózati eszközei kapcsán. A tavalyi évre vonatkozó jelentés egyik legfőbb aggálya, hogy a szervezet szerint a Huawei szoftverfejlesztői mindeddig semmit nem kezdtek érdemben azokkal a biztonsági sebezhetőségekkel, melyekre hónapokkal korábban felhívták a figyelmüket.

Ez meglehetősen éles kontrasztot képez azzal, hogy a kínai gyártó kommunikációjának az utóbbi hónapokban az egyik központi eleme, hogy a (kiber)biztonságot mindennél komolyabban veszi, a Huawei mobilhálózati berendezéseinek használata pedig egyáltalán nem jelent nagyobb biztonsági kockázatot a konkurensek megoldásaival összehasonlítva.

A mostani korlátozás technológiai alapjait az adja meg, hogy a különböző beszállítók mobilhálózati infrastruktúra-elemei ma már jóval szorosabb és problémamentesebb együttműködésre képesek, mint évekkel ezelőtt, a 3G- vagy 4G-korszak hajnalán. A szolgáltatók egy része éppen erre építve igyekszik is egyirányú kitettségét csökkenteni azáltal, hogy több beszállítótól is vásárol berendezéseket és ezekre építi a hálózatot. 

Hasonló a helyzet hazánkban is, ahol egyedül a Vodafone Magyarország építi hálózatát tisztán a Huawei berendezéseire, a Telekom és a Telenor hálózatában egyaránt üzemelnek Huawei infrastruktúra-elemek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.