HWSW

Már az elektromos töltőállomások állapotát is jelzi a Google Maps

Az elektromos autók tulajdonosainak nem kell potyára utazni a foglalt állomáshoz - legalábbis az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.

Hasznos funkcióval bővül a Google Maps, első körben az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban: a keresőóriás blogposztban jelentette be, [1] hamarosan nem csak feltünteti térképén az elektromos autókat célzó töltőállomásokat, de azt is mutatja majd, azok épp szabadok-e.

Az újítás a Google Maps valamennyi felületére utat talál, beleértve az asztali webhelyet, a mobilalkalmazásokat és az Android Autót is. A térkép nem csak a töltőállomások pozícióját mutatja, de azt is, azokon hány csatlakozó található, illetve azokból mennyi van éppen használatban, sőt az állomások típusát és töltési sebességét is feltünteti. Az állomásoknál a felhasználók a szolgáltatásban megszokott módon hagyhatnak értékeléseket, 1-től 5 csillagig, illetve véleményeket is írhatnak hozzájuk.

googlemapscharging

xA funkció kifejezetten jól jöhet az elektromos autók, illetve a plug-in hibridek tulajdonosainak, akik nem csak megkereshetik a térképen a legközelebbi töltőállomást, de ellenőrizhetik is, érdemes-e elindulniuk a megszokott töltőhöz, vagy ha épp foglalt, melyik másik állomást célszerű felkeresniük. A funkció indulásakor a Google a Chargemaster, SemaConnect és EVgo töltőket jeleníti meg térképét, de a lista a cég ígérete szerint a Chargepoint eszközeivel is bővül majd. A későbbiekben további állomástípusok támogatása is várható, ehhez persze a Google-nek szüksége lesz az adott eszköz gyártójának támogatására is.

Arról a vállalat egyelőre nem beszélt, mikor tervezi a szolgáltatás kibővítését további régiókra, az első éles tapasztalatok megszerzésével, illetve további töltőtípusok támogatásával ugyanakkor jó eséllyel a földrajzi terjeszkedés is megindul majd. Noha a töltők foglaltságát a Google Maps csak most kezdi feltüntetni, maguk az állomások már tavaly ősz óta megtalálhatók a térképen, hazánkban is, beleértve a Tesla töltőit is.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.blog.google/products/maps/finding-place-charge-your-ev-easy-google-maps/
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60260/elektromos-auto-tolto-google-maps.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2019. április 24. 08:00
Rovat: vállalati it