Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Szingli Xeonokkal készül az AMD Epycek ellen az Intel

Asztalos Olivér, 2019. április 15. 15:03

Egyprocesszoros rendszerekbe szánt Cascade Lake Xeonokkal készül az Intel.

hirdetés

Új, "U" jelölésű Xeon modellel készül az egyprocesszoros rendszerekbe szánt AMD Epycek ellen az Intel. A ServeTheHome információ alapján három új CPU-t készít a vállalat: két 20, illetve egy 24 magos központi egységet. Az Intel kínálatában újnak számító, kifejezetten egyprocesszoros szerverekbe szánt modellek az előzetes hírek alapján rendkívül kedvező áron, mindössze nettó 1000-2000 dollár környékén kerülhetnek piacra a közeljövőben.

A szóban forgó termékek a nagyjából két hete bemutatott új Xeon családhoz tartoznak. Bár a részletes specifikációkra egyelőre várni kell, a processzorok vélhetően nem szenvednek majd hiányt a Cascade Lake specifikus fejlesztésekből. Ez a 14++ jelölésű gyártástechnológia mellett elsősorban az egyes a Spectre sebezhetőségek elleni hardveres javítását, illetve a AVX512 VNNI és INT8 utasítások támogatását takarja. Ugyancsak ide sorolható a már 1,5 terabájtos kapacitásig támogatott, akár DDR4-2933 szabványú rendszermemória, amely ráadásul már Optane DIMM-ekkel is kiegészíthető. Az "U" (vagyis Uniprocessor) végződésű modellek azonban egy szempontból egészen biztosan kevesebbet tudnak a többi Cascade Lake-től: a három processzor minegyikében csak egyetlen aktív UPI link található, így azok kizárólag 1P, azaz egyprocesszoros kiépítésben működhetnek.

xeon_u

forrás: Tom's Hardware

Ezt a fajta korlátozást az AMD még az első generációs Epyc modellekkel vezette be, a "P" végződésű típusok szintén csak 1P kiépítésben működnek. Az Intel most ezeknek, illetve minden bizonnyal a heteken belül bemutatkozó második generációs Epyceknek próbál ellenfelet állítani. A húszmagos Xeon Gold 6209U a huszonnégymagos Epyc 7401P ellen érkezhet. Az alacsonyabb magszámot magasabb IPC-vel, illetve nagyobb órajelekkel kompenzálja az Intel. Az ugyancsak húszmagos Gold 6210U borítékolhatóan gyorsabb az említett Epycnél, az ugyanis lényegesen magasabb, 2,5 gigahertzes alap, illetve 3,9 gigahertzes turbó órajelekkel érkezhet.

A legerősebb, 24 darab processzormagot kínáló Gold 6212U 2,4 gigahertzes alapórajellel, 3,9 gigahertzes turbóval, illetve 165 wattos TDP-vel kerülhet piacra. Ezt a típust a harminckét magos Epyc 7551P ellen szánhatja az Intel, amely kiskereskedelmi ára nettó 2200 dollár körül mozog. A konkurens ezért nettó 2000 dollár körül adhatja majd a 6212U-t, amely rendkívül barátinak számít. A hasonló specifikációkkal rendelkező, de kétprocesszoros rendszerekben is használható Platinum 8260-ért ugyanis nettó 4700 dollárt kér az Intel. Ugyanez áll a kisebb modellekre is: a Gold 6210U nettó 1500 dollár körül mozoghat majd, ami nagyjából fele a 2P-s verzió, Gold 6248 árának.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!