Szerző: Asztalos Olivér

2019. április 15. 15:03

Szingli Xeonokkal készül az AMD Epycek ellen az Intel

Egyprocesszoros rendszerekbe szánt Cascade Lake Xeonokkal készül az Intel.

Új, "U" jelölésű Xeon modellel készül az egyprocesszoros rendszerekbe szánt AMD Epycek ellen az Intel. A ServeTheHome információ alapján három új CPU-t készít a vállalat: két 20, illetve egy 24 magos központi egységet. Az Intel kínálatában újnak számító, kifejezetten egyprocesszoros szerverekbe szánt modellek az előzetes hírek alapján rendkívül kedvező áron, mindössze nettó 1000-2000 dollár környékén kerülhetnek piacra a közeljövőben.

A szóban forgó termékek a nagyjából két hete bemutatott új Xeon családhoz tartoznak. Bár a részletes specifikációkra egyelőre várni kell, a processzorok vélhetően nem szenvednek majd hiányt a Cascade Lake specifikus fejlesztésekből. Ez a 14++ jelölésű gyártástechnológia mellett elsősorban az egyes a Spectre sebezhetőségek elleni hardveres javítását, illetve a AVX512 VNNI és INT8 utasítások támogatását takarja. Ugyancsak ide sorolható a már 1,5 terabájtos kapacitásig támogatott, akár DDR4-2933 szabványú rendszermemória, amely ráadásul már Optane DIMM-ekkel is kiegészíthető. Az "U" (vagyis Uniprocessor) végződésű modellek azonban egy szempontból egészen biztosan kevesebbet tudnak a többi Cascade Lake-től: a három processzor minegyikében csak egyetlen aktív UPI link található, így azok kizárólag 1P, azaz egyprocesszoros kiépítésben működhetnek.

xeon_u

forrás: Tom's Hardware

Ezt a fajta korlátozást az AMD még az első generációs Epyc modellekkel vezette be, a "P" végződésű típusok szintén csak 1P kiépítésben működnek. Az Intel most ezeknek, illetve minden bizonnyal a heteken belül bemutatkozó második generációs Epyceknek próbál ellenfelet állítani. A húszmagos Xeon Gold 6209U a huszonnégymagos Epyc 7401P ellen érkezhet. Az alacsonyabb magszámot magasabb IPC-vel, illetve nagyobb órajelekkel kompenzálja az Intel. Az ugyancsak húszmagos Gold 6210U borítékolhatóan gyorsabb az említett Epycnél, az ugyanis lényegesen magasabb, 2,5 gigahertzes alap, illetve 3,9 gigahertzes turbó órajelekkel érkezhet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A legerősebb, 24 darab processzormagot kínáló Gold 6212U 2,4 gigahertzes alapórajellel, 3,9 gigahertzes turbóval, illetve 165 wattos TDP-vel kerülhet piacra. Ezt a típust a harminckét magos Epyc 7551P ellen szánhatja az Intel, amely kiskereskedelmi ára nettó 2200 dollár körül mozog. A konkurens ezért nettó 2000 dollár körül adhatja majd a 6212U-t, amely rendkívül barátinak számít. A hasonló specifikációkkal rendelkező, de kétprocesszoros rendszerekben is használható Platinum 8260-ért ugyanis nettó 4700 dollárt kér az Intel. Ugyanez áll a kisebb modellekre is: a Gold 6210U nettó 1500 dollár körül mozoghat majd, ami nagyjából fele a 2P-s verzió, Gold 6248 árának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról