Szerző: Asztalos Olivér

2019. április 12. 15:50

A Huawei is belekóstol az ARM-os Windows 10-be

A Huawei egy Qualcomm platformra épülő hibriddel kóstol bele az ARM-os Windows 10 egyelőre igencsak szűk világába.

Windows 10 ARM-os hibrid notebookkal készül a Huawei. A Matebook E 2019 lesz a gyártó első, nem x86-os processzora épülő Windowsos PC-je. A 12 hüvelykes gép másik érdekessége, hogy abban a Huawei berkein belül készülő valamely HiSilicon rendszerchip helyett a Qualcomm egyik Snapdragon processzora szolgáltatja az alapot. A platform viszonylagos kiforratlansága miatt a Huawei egyelőre óvatosan kezeli a terméket, az ugyanis első körben csak a hazai piacot jelentő Kínában kerül be a kínálatba.

A hibrid (vagy 2-in-1) notebook egy egyelőre ismeretlen típusú (remélhetőleg IPS), 2160x1440-es felbontású (216 PPI) kijelzővel rendelkezik. Az LPDDR4X szabványú rendszermemória 4 vagy 8 gigabájt kapacitású lehet, az UFS szabványú háttértár pedig 128 vagy 256 gigabájt tárhelyet nyújthat. A hálózati kapcsolatokért egy 802.11ac szabványú Wi-Fi (Bluetooth 4.1-gyel), illetve rendszerchipbe integrált X20 Gigabit LTE modem felelhet. Az alapvetően inkább tabletre hajazó gép elő- és hátlapjára is került kamera egy 5 és egy 20 megapixeles képérzékelőre építve.

matebook-arm

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az egyes komponensek vezérlését a már említett Snapdragon 850 rendszerchip végzi. A processzor gyakorlatilag az okostelefonokba tervezett Snapdragon 845, magasabb órajelekkel és fogyasztási kerettel. Bár a kínai vállalat jó ideje már processzorokat is fejleszt (egyre nagyobb sikerrel), a HiSilicon néven ismert dizájnokat egyelőre nem terjeszti ki az Android határain kívülre. Ennek legfőbb oka lehet, hogy Windows 10 ARM-os ökoszisztéma továbbra is gyerekcipőben jár, ezért egyszerűbb (és olcsóbb) a Qualcomm megfelelő támogatással rendelkező, Microsoft által már validált, megfelelő driveres támogatással rendelkező platformjára felhúzni az első konfigurációkat.

Ugyancsak a Qualcomm mellett szól, hogy a vállalat néhány fejlesztőcéggel együttműködve, közösen dolgozik a népszerűbb szoftveres Windows 10 ARM-os verzióján. Ennek legújabb gyümölcse az egyelőre beta állapotú Firefox ARM64-es kiadás, amelyet tegnap óta már bárki kipróbálhat egy kompatibilis rendszeren.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról