:

Szerző: Koi Tamás

2019. április 9. 14:50

Jövőre kissé erőre kaphat az okostelefon-piac

Az idei visszaesést követően 2020-ban újra erőre kaphat az okostelefon-piac a Gartner legújabb prognózisa szerint. Az elemzőcég ugyanakkor sem a hajlítható kijelzőjű készülékektől, sem az 5G megjelenésétől nem vár jelentős piacélénkülést a következő években.

Az idei, kis mértékű visszaesést jövőre kompenzálhatja a globális okostelefon-piac, számottevő eladási volumen növekedésre ugyanakkor a következő években nem fog sor kerülni - derül ki a Gartner piackutató legfrissebb előrejelzéséből. A piac dinamikáját továbbra is a fogyasztóknál lévő készülékek csereciklusa határozza meg, mindenesetre nem sok jóval kecsegtet a gyártók számára, hogy a vásárlók egyre ritkábban cserélik le a készülékeiket, a csereciklus a következő években tehát várhatóan még hosszabb lesz.

A Gartner előrejelzése szerint a piac összes szereplője globálisan mintegy 1,8 milliárd mobiltelefont értékesít majd idén, ami nagyjából fél százalékos visszaesést jelent az egy évvel ezelőtti eladásokhoz képest. Jövőre ezzel szemben már csekély, mintegy 1,2 százalékos növekedéssel számol a kutatócég, ugyanakkor hozzáteszi, a high-end készülékek csereciklusa 2023-ra a jelenlegi átlag 2,6 évről 2,8 évre nőhet. Roberta Cozza, a Gartner elemzője szerint ennek elsődleges oka, hogy a mai csúcsmodellek gyakorlatilag mindenben kielégítik a felhasználói igényeket, így hacsak nem készülnek valami radikális újdonsággal a gyártók, a vásárlóknak egyszerűen nincs okuk a váltásra.

gartner_19_21

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ilyen radikális újdonság lehet(ne) a hajlítható kijelzős okostelefon, melyek közül kettő, a Samsung Galaxy Fold és a Huawei Mate X az idei Mobile World Congress sztárjai voltak. Bár a technológiai vívmány kétségtelenül jelentős, a kutatócég szerint rövid távon biztos nem fognak komoly áttörést elérni a gyártók ezekkel az újdonságokkal. A Gartner úgy számol, hogy 2023-ra mintegy 30 millió hajlítható kijelzős mobil fogyhat majd világszerte, ami a prognosztizált eladások mindössze 5 százalékát teszi majd ki. A cég úgy véli, a hajlítható kijelzős készülékek első fecskéi nem csak az árazás, hanem a kezdeti gyermekbetegségektől való félelem (karcolódó kijelző, egyéb mechanikai pr révén is elriaszthatják majd a potenciális felhasználókat.

Bár erről a jelentésben külön nem esik szó, a Gartner láthatóan az 5G-képes készülékek megjelenésétől sem vár jelentős piacélénkítő hatást. Az első, új generációs hálózatokkal kompatibilis mobilok már kaphatók vagy éppen a következő hetekben, hónapokban kerülnek piacra, a fogadtatásuk ugyanakkor jelentős mértékben függ az 5G-s hálózatok kiépítési ütemétől, valamint attól, hogy a szolgáltatók hogyan árazzák majd be az új, 5G-képes tarifákat. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.