Szerző: Koi Tamás

2019. április 5. 15:03

Földrajzi korlátozás miatt vizsgálja a Valve-ot az EU

Több kelet-európai országot, így egyebek mellett Magyarországot is érinti az Európai Unió versenyügyi szervének vizsgálata, mely a Valve online játékstreaming szolgáltatását veszi górcső alá.

Uniós jogot sérthetett Steam online játékstreaming-szolgáltatásának értékesítési feltételeivel a Valve, valamint öt játékkiadó, az Európai Bizottság versenyügyi szerve ezért úgynevezett kifogási nyilatkozatot küldött az érintett cégeknek, melyben kifejezi a kereskedelmi gyakorlattal kapcsolatos aggályait, valamint lehetőséget biztosít az érintetteknek arra, hogy megvédjék álláspontjukat. A Bizottság szerint a Valve öt kiadóval összefogva (Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media and ZeniMax) bizonyos játékok aktiválókulcsait földrajzi korláttal látta el, azaz azokat nem lehetett minden uniós tagállamban egyenlő feltételekkel megszerezni. 

Az ügynek magyar vonatkozása is van, a Bizottság gyanúja szerint ugyanis az egységes digitális piac elvével ütköző kereskedelmi gyakorlat a kelet-európai piacra értékesített Steam aktiválókulcsok kapcsán merült fel. A kifogási nyilatkozatban foglaltak alapján a Valve a cseh, észt, magyar, litván, lett, lengyel, szlovák és bizonyos esetekben a román vásárlóknak szánt aktiválókulcsokat árkedvezménnyel, ártámogatással kínálta annak érdekében, hogy a vásárlóerőt tekintve elmaradottabb régióban is növelni tudja forgalmát.

eu_steam

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Csakhogy a kelet-európai régió számára biztosított kulcsokat egy nyugat-európai vásárló nem tudja beváltani, ami önmagában nem feltétlenül lenne probléma, ugyanakkor ezek a kulcsok szükségesek bizonyos esetekben ahhoz is, hogy fizikai adathordozón vásárolt játékprogramokat aktiváljon a felhasználó. Az EU tavaly decemberben hatályba lépett, területi alapú tartalomkorlátozás (geoblocking) tiltására vonatkozó rendelete ugyan a digitális tartalomletöltésre nem ír elő korlátozásokat, a fizikai adathordozón vásárolt digitális termékekre viszont igen - elsősorban ez képezi az alapját az Unió kifogásának.

Margrethe Vestager versenyügyi biztos szerint a Valve és a fent nevezett kiadók nem korlátozhatják az uniós állampolgárokat abban, hogy a nemzetközösség határain belül a legolcsóbb ajánlattal éljenek. Az érintettek vállalkozásoknak most lehetőségük van rá, hogy a Bizottság kifogásaira írásban vagy szóban reagáljanak, illetve változtassanak eddigi kereskedelmi gyakorlatukon, ha ez az egyetlen mód, hogy elkerüljék az uniós jogszabályok megsértése miatt rájuk kirótt bírságot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról