Szerző: Asztalos Olivér

2019. április 1. 11:26

Apple kudarc: mégsem kerül piacra az AirPower töltő

A levegőbe beszélt az Apple: mégsem jelenik meg a bő másfél éve beharangozott AirPower "szupertöltő".

Mégsem kerül piacra az Apple vezeték nélküli töltője, az AirPower - derül ki Dan Riccio, a vállalat hardveres fejlesztésekért felelős alelnökének rövid nyilatkozatából. A szakember közleménye szerint a tervezőcsapat végül nem tudta elérni a kitűzött, magas minőségi elvárásokat, így inkább beszántották a projektet. Az AirPower megjelenésére váró vásárlóktól elnézést kért Riccio, aki továbbá leszögezte, hogy cége továbbra is elkötelezett marad a jövőt jelentő vezeték nélküli megoldások iránt.

airpower-on-airpods-with-wireless-charging-case-box

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Apple bejelentése sokakat meglepett, hisz az alig két hete bemutatott új AirPods vezeték nélkül tölthető tokjának dobozán már felbukkant egy, az AirPowerre kísértetiesen hasonlító töltő. Ugyancsak a megjelenést erősítették a januári iparági pletykák. Év elején a 9to5Mac még arról adott hírt, hogy a töltő hosszas várakozás után végre gyártásba kerül a Luxshare Precision üzemeiben, az ellátási lánc egy megbízható szereplőjére hivatkozva pedig az is felröppent, január 21-én a Pegatron is megkezdi a készülékek gyártását.

Az a fránya fizika

Arról egyelőre nincs információ, hogy a gyártás végül megindult-e vagy sem. Nem kizárt, hogy az elkészült termékek között kiugróan sok volt a selejt, amit látva, az Apple inkább leállíttatta a termelést. Ezt támaszthatja alá, hogy a szokványos vezeték nélküli töltőknél az AirPower állítólag sokkal komplexebb felépítéssel rendelkezett volna: a vezeték nélküli töltést szolgáló tekercsek három rétegben helyezkedtek volna el, alulról indulva 8-7-7 darabos kialakításban. A szokatlanul sok tekercs kezelése azonban állítólag feladta a leckét a mérnököknek, azok ugyanis túlságosan nagy interferenciát, ezzel pedig tetemes disszipációt generáltak, vagyis az eszköz rendre túlmelegedett. A cég dolgát csak tovább nehezítette hogy egy az iparágban széles körben használt Qi töltési szabvánnyal kompatibilis, de egyedi fejlesztésű szabványt tervezett az AirPowerhez.

A közel két tucat tekercsre azért lett volna szükség, hogy a padon egyidőben lehessen tölteni akár három Apple eszközt is. Az iPhone mellé az Apple Watch, illetve a közelmúltban bemutatott AirPods vezeték nélkül tölthető tokja is felfért volna, tehát az összes zsebben, csuklón, vagy fülben hordott Apple termék akkumulátorát fel lehetett volna tölteni kábelek csatlakoztatása nélkül, miközben a folyamat státuszáról az iPhone kijelzője tájékoztatott volna.

airpower-slide

Az Apple az iPhone X bemutatójakor, azaz még 2017 szeptemberében mutatta meg a nagyközönségnek "szupertöltőjét". Már ekkor furcsa volt, hogy a cég nem ad ki rögtön saját vezeték nélküli töltőt első, a technológiát támogató készülékéhez, az eszköz piacra dobását ugyanis csak 2018-ra ígérte. Közben pedig a tavalyi év is eltelt, bemutatkoztak a következő generációs, iPhone XS modellek, az AirPowerről azonban a gyártó továbbra is mélyen hallgatott - hivatalos tájékoztatást egészen az előző hét végéig nem adott ki annak sorsáról. Ennek fényében nem csoda, hogy sokakban már korábban felmerült, hogy a vállalat a fejlesztési nehézségek miatt elkaszálta az eszközt. Egyes, a vezeték nélküli töltésben járatos szakemberek már a 2017-es bemutatót követően erősen szkeptikusak voltak a megvalósíthatósággal szemben.

Kemény dió a hardver

A vállat az elmúlt pár évben sorozatban futott bele kisebb vagy nagyobb fiaskókba, például egyre több kiegészítője érkezett késve a piacra. Ilyen volt a cég okoshangszórója is, a HomePod a vállalat késlekedése miatt teljesen lecsúszott a 2017-es karácsonyi szezonról, és csak a tavalyi év elején került piacra - de az első generációs AirPods vezeték nélküli fülhallgatóit sem sikerült időben elérhetővé tennie, azok mintegy két hónappal az eredetileg tervezett időpontot követően jutottak csak el a boltokba, erősen limitált példányszámban. Ezek azonban még mindig sokkal kevésbé fájóak lehet a vásárlóknak, mint a tervezési hibával, méregdrágán piacra került termékek. Szintén múlt heti hír, hogy még a legújabb MacBookokban található, harmadik generációs pillangómechanikával szerelt klaviatúrákkal is problémák vannak, megkeserítve egyes felhasználók mindennapjait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról