Szerző: Asztalos Olivér

2019. március 29. 16:02

Elfelejtett billentyűzetet tervezni az Apple

Az Apple az elmúlt bő egy évtized során a érintőkijelzős eszközöknek, vagyis elsősorban az iPhone-oknak köszönhette példátlan szárnyalását, amely miatt olybá tűnik, elfelejtettek mechanikus billenyzűzetet tervezni Cupertinóban.

A tavaly ősszel bemutatkozott MacBookok billentyűzeteivel is problémák vannak - derül ki a WSJ szellemesen megszerkesztett cikkéből (édms ánézni). A szerző, Joanna Stern saját bőrén tapasztalja a harmadik generációs pillangómechanika problémáit, azaz a váratlan kihagyásokat és/vagy duplázásokat. Az írás szerint a WSJ újságírójához hasonlóan többen panaszkodnak a klaviatúrára, amit az Apple immár lassan négy éve képtelen tökéletesre csiszolni. A tervezési koncepcióra, vagyis a rendkívül szűkre szabott pillangómechanikára visszavezethető gondokra egyelőre úgy fest, nincs tökéletes megoldás, amely fájó a bizonyos esetekben rendkívül drága, akár 1 000 000 forint feletti notebookok esetében.

A WSJ cikke szerint a problémát az okozza, hogy a mechanika és a billentyűk közé viszonylag könnyen beszorulnak kisebb szennyeződések, amely miatt a gombok beakadhatnak, vagy épp ellenkezőleg, nem érhetik el az alattuk húzódó kapcsoló aktiválásához szükséges szintet. Ebből adódóan gépelés közben könnyen kimaradhatnak egyes karakterek, vagy épp duplázás, netán triplázás (vagy teljesen beragadt billentyű) lehet az esetenként igencsak bosszantó végeredmény. Az Apple elismeri, hogy a felhasználók egy részét valóban érinti a probléma, azonban a vállalat idézett szóvivője szerint a többség elégedett a harmadik generációs fejlesztéssel.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Utóbbi vélhetően sovány vigaszt nyújthat a kisebbségnek, amely a szervizeltetés, vagy az időszakos tisztítás mellett egyelőre nem sok mindenbe kapaszkodhat. Joanna Stern alig néhány hónapos MacBook Airje már megjárta az Apple hivatalos szervizét, amely takarított és billentyűket cserélt, ám ez végül csak ideiglenesen szüntette meg az irritáló jelenséget.

A duplázásokra legalább már van megoldás. A 25 éves Xinhong Sam Liu egy apró programot fejlesztett, mely képes felismerni, illetve kiszűrni az irreálisan gyors, egymást követő karakterbevitelt. A WSJ újságíróját egyébként annyira felbosszantja a probléma, hogy alternatíva híján egy 2015 előtti, harmadik generációs MacBook Pro, vagy akár egy Windows rendszerrel telepített, más gyártótól származó notebook beszerzését is fontolgatja.

Ahogy az a WSJ cikkéből is kiderül, a problémát az Apple pár éve bevezetett, immár harmadik generációját taposó pillangómechanika okozza. A cupertinóiak fejlesztése azért szakított a tradicionális, megbízhatóbb, ollós mechanikával, hogy a korábbinál sokkal kisebbre vehessék a billentyűk útját, kaput nyitva a még vékonyabb gépházak felé. Ez komoly törést jelentett a korábbi Apple-féle billentyűzetekhez képest, a lépés ugyanis teljes szembefordulást volt az elmúlt években divatossá vált mechanikus kapcsolókkal. A pillangómechanika rendkívül rövid úton jár, kimondottan hangos, kopogós-kattogós, kellemetlen érzés gépelni rajta, egy klasszikus klaviatúrát követően bizarr és idegen élmény, de természetesen mint sok minden mást, ezt is meg lehet szokni.

A pillangómechanika első két verziója olyannyira rosszul sikerült, hogy az Apple a sorozatos meghibásodások, na meg a vásárlók tömegének panasza miatt kénytelen volt csereprogramot indítania az ingyenes javításra. Az aktuális, harmadik generációnál már egy vékony gumimembrán került minden egyes gomb alá, ám ez WSJ szerint nem oldotta meg maradéktalanul a problémát, az apró szennyeződések egy része még így is beférkőzik a kritikus pontokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról