Szerző: Koi Tamás

2019. március 27. 12:30

Kereskedelmi 5G-szolgáltatás indult Ausztriában

Az előzetes ígéreteknek megfelelően tegnap elindulhatott Ausztriában a kereskedelmi 5G-szolgáltatás, a T-Mobile Austria hálózatán. A kiépítési ütemmel és az árakkal kapcsolatosan ugyanakkor még számos kérdés felvetődik.

Tegnap az előzetes forgatókönyvnek megfelelően elindult a kereskedelmi 5G-szolgáltatás a szomszédos Ausztriában. Az újgenerációs hálózatot elsőként a Deutsche Telekom tulajdonában lévő T-Mobile Austria kapcsolta be, egyelőre országszerte mindössze 25 bázisállomáson. A további kiépítési ütemről meglehetősen kevés szó esett, a szolgáltatás tömeges használatára ezzel együtt már csak azért sem kerülhet sor rövid távon, mivel az 5G-képes terminálok (okostelefonok, tabletek, PC-s modemek) első fecskéi csak az év második felében, leginkább év végén kerülhetnek piacra.

A T-Mobile Austria azután tudta bekapcsolni első 5G-s állomásait, hogy a hónap elején sikerrel pályázott az osztrák hírközlésszabályozó szerv, az RTR frekvenciaaukcióján. Az árverés célja az volt, hogy az operátorok olyan spektrumlicencekhez jussanak hozzá, melyeket 5G-s mobilszolgáltatásokra használhatnak majd. A 3,4 - 3,8 GHz-es spektrum összesen 39 blokkjára kiírt aukció érdekessége volt, hogy abban a kiíró 12 zónára osztotta Ausztriát, így a nagy piaci szereplők mellett kisebb helyi érdekeltségek is eséllyel pályázhattak - és nyertek is. A német érdekeltségű operátor már akkor előrevetítette, hogy a szolgáltatást heteken belül aktiválja hálózatának egy szűk szegmensében.

ausztia_5g
A T-Mobile Austria 5G-s állomásai

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kezdeti, 25 állomásból álló hálózat a régiós kiírásnak megfelelően országosan elszórva helyezkedik el, leginkább vidéki területeken (érdekesség, hogy az osztrák fővárosban egyáltalán nem kapcsoltak be 5G-s állomást). Így az elnyert spektrumon két karintiai, három alsó-ausztriai, két felső-ausztriai valamint öt-öt stájerországi és tiroli településen szolgáltat 5G-alapú internetet az operátor. Az 5G-s hálózattal leginkább lefedett településnek Innsbruck számít, ahol hét 5G-s bázisállomást kapcsolt be a T-Mobile Austria tegnap.

Bár mind a szolgáltató vezetői, mind az osztrák kancellár mérföldkőnek nevezte a tegnapi rajtot, egyelőre nyilvánvalóan óvatos puhatolózásnak, egyfajta soft launchnak tekinthető csupán az esemény. Erre utal egyébként a szolgáltató nyilatkozata is, melyből kiderül, hogy a következő hónapok tapasztalatai alapján folytatódhat majd tovább az 5G-s hálózatbővítés az országban. Az osztrák T-Mobile ügyfelei ha akarnák se nagyon tudnák kihasználni tömegesen a technológiában rejlő előnyöket, hiszen egyáltalán nincs a szolgáltató kínálatában 5G-s okostelefon, az első előfizetőknek egy speciális routert biztosít a cég, vagyis - eleinte legalábbis - elsősorban otthoni vezetékes szolgáltatások kiváltására ajánlja majd a T-Mobile a technológiát.

A szolgáltató egyelőre hallgat azzal kapcsolatban, hogy az 5G-s elérésért kér-e bármilyen felárat az ügyfelektől, vélhetően az árazás akkor válhat majd véglegessé, ha nagyobb mennyiségben elérhetővé válnak 5G-képes okostelefonok a kínálatban, márpedig erre 2020-nál előbb várhatóan nem fog sor kerülni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról