Szerző: Koi Tamás

2019. március 22. 10:11

Feltételekhez kötheti a Liberty-Vodafone üzletet az EU

Egyes piacokon csak bizonyos feltételek teljesülése esetén járulhat hozzá az Európai Bizottság ahhoz, hogy a Liberty Global helyi érdekeltségét megszerezze a Vodafone - az EU átfogó vizsgálatának várható kimenetele Magyarországot vélhetően nem fogja érinteni.

Hónapok óta nyilvánvaló, hogy az Európai Bizottság versenyügyi szervének komoly aggályai vannak a Vodafone Csoport és a Liberty Global közt tavaly megkötött felvásárlási megállapodással kapcsolatban, melynek értelmében a Vodafone megszerezné a Liberty Global helyi érdekeltségét négy európai piacon, Németországban, Csehországban, Magyarországon és Romániában. Brüsszeli források szerint a Bizottság által tavaly decemberben indított átfogó vizsgálat lezárásával komoly kötelezettségvállalások elé nézhetnek a felek.

A Bizottság tavaly decemberben, elsősorban német nyomásra indított átfogó vizsgálatot a tavaly májusban bejelentett deal kapcsán, miután felmerült, hogy a felvásárlás a német és cseh piacokon korlátozná, csökkentené a versenyt. A csomag kétségtelenül legértékesebb tagja a Liberty Global német leányvállalata, mely Unitymedia néven kínál kábeles szolgáltatásokat (kábeltévé, vezetékes internet és telefon) több német tartományban a Vodafone Németország versenytársaként, emellett a cég viszonteladója a Telekom Deutschlandnek.

eu_vf_liberty

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Európai Bizottság attól tart, hogy a felvásárlással értelemszerűen megszűnne a verseny a Vodafone és a Unitymedia közt, valamint csökkenne a piaci szereplők száma. Fontos, hogy az érintett országok közül a német az egyetlen olyan piac, ahol a Vodafone mobil és vezetékes szolgáltatásokat egyaránt kínál, míg Csehországban, Magyarországon és Romániában kizárólag mobilszolgáltatóként van jelen. Csehországban ugyanakkor a Liberty helyi leányvállalata (mely a Magyarországi leányhoz hasonlóan szintén UPC márkanéven szolgáltat) a legnagyobb kábeltévé-szolgáltató, ezért a két cég kombinált termékeinek bevezetését követően az önálló távközlési cégek könnyen kiszorulhatnak a vezetékes- és mobilszegmensből.

Az EU versenyügyi szerve várhatóan a napokban küldi meg a szolgáltatók részére azt a követelményrendszert, melynek meg kell felelniük annak érdekében, hogy a Bizottság áment mondjon a mintegy 18,4 milliárd euró összértékű dealre. Ilyen követelmény lehet tipikusan valamilyen kötelező koncessziós vállalás előírása, ami bizonyos régiókban vagy területeken biztosíthatja a verseny fenntartását.

A Bizottság Magyarországgal kapcsolatban nem fogalmazott meg semmilyen versenyügyi aggályt, így a Vodafone Magyarország és a UPC Magyarország egyesülése kapcsán nem várható semmilyen előírás. Vagyis ha a felek meg tudnak időben egyezni a csomag minden részletét illetően a Bizottsággal, a Vodafone június 3-tól az megkezdheti a UPC magyar leányvállalatának integrációját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról