:

Szerző: Asztalos Olivér

2019. március 14. 15:31

Sorban érkezhetnek a 12 gigabájtos okostelefonok

A Samsung beindította a 12 gigabájtos LPDDR4X chipek tömeggyártását.

Beindította legnagyobb, 12 gigabájt kapacitású LPDDR4X memóriachipjeinek tömegtermelését a Samsung. A dél-koreai vállalat közleménye alapján ez rekordnak számít az iparágban, a riválisok nem kínálnak ekkora DRAM chipet, legalábbis egyelőre. A terméknek köszönhetően idén még több 12 gigabájtos okostelefon és táblagép érkezhet, de a kapacitásrekorder nem csak az ultramobil eszközökben vethet gyökeret. Az Intel várhatóan idén megjelenő Ice Lake mobil processzorai is támogatni fogják az alacsony fogyasztásra optimalizált, LPDDR4X memóriákat, így vélhetően idővel notebookokba is bekerül majd a Samsung fejlesztése.

A dél-koreai gyártó ennek ellenére a divatosabb okostelefonos piaccal igyekezett színezni közleményét, mely szerint a 12 gigabájtos chipet a jövő prémium okostelefonjaihoz optimalizálták a mérnökök. A félmondat részben azért sántít, mert egy iparági szabványról van szó, amelynek alapvető paramétereit a JEDEC szabványnak kell megfelelnie. Az "optimalizálás" vélhetően abban merül ki, hogy a Samsung képes volt egyetlen chipbe tokozni a memórilapakákat, így rendkívül kis területigénnyel lehet megvalósítani a 12 gigabájtos kapacitás. A komponensekkel túlzsúfolt okostelefonoknál ez szempont, a helytakarékosság jegyében számos gyártó a processzorral tokozza egybe (PoP, vagy Package on Package) az egyetlen egységből álló memóriát.

sam_lpddr4x_12gb

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Samsung egyébként összesen hat darab 16 gigabites DRAM-lapkát pakolt a tokozásba, így állt össze a 12 gigabájtos tárkapacitás. A chip 34,1 GB/s-os sávszélességet nyújt, amely megfelel egy kétcsatornás DDR4-2133 rendszer értékének. Mindehhez a tömegtermelésben rendelkezésre álló legfejlettebb, 1y-nm gyártástechnológiát alkalmazza a Samsung, amely a minél kisebb lapkaméret mellett a disszipációra is kedvező hatással van.

De minek?

A dél-koreai vállalat megemlíti, mindössze alig négy év kellett ahhoz, hogy duplázza legnagyobb LPDDRX memóriájának kapacitását. A 6 gigabájtos termék 2015-ben jelent meg, egy évvel később pedig már a 8 gigabájtos chip is a piacon volt. A Samsung tehát gőzerővel fejleszt, az elért eredményeket pedig nehéz lenne vitatni. A 12 gigabájtos okostelefonok létjogosultsága ugyanakkor kérdéseket vet fel. Egyelőre nagyon nehéz olyan helyzetet elképzelni, ahol lenne bármi értelme az ekkora kapacitású operatív tárnak (androidos vagy akár iOS-es készülék esetében), így vélhetően még évekig csak egyszerű, de költséges dísz lesz a csúcskészülékek specifikációs listájában a 12 gigabájt memória.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.