HWSW

Sorban érkezhetnek a 12 gigabájtos okostelefonok

A Samsung beindította a 12 gigabájtos LPDDR4X chipek tömeggyártását.

Beindította legnagyobb, 12 gigabájt kapacitású LPDDR4X memóriachipjeinek tömegtermelését a Samsung. A dél-koreai vállalat közleménye alapján ez rekordnak számít az iparágban, a riválisok nem kínálnak ekkora DRAM chipet, legalábbis egyelőre. A terméknek köszönhetően idén még több 12 gigabájtos okostelefon és táblagép érkezhet, de a kapacitásrekorder nem csak az ultramobil eszközökben vethet gyökeret. Az Intel várhatóan idén megjelenő Ice Lake mobil processzorai is támogatni fogják [1] az alacsony fogyasztásra optimalizált, LPDDR4X memóriákat, így vélhetően idővel notebookokba is bekerül majd a Samsung fejlesztése.

A dél-koreai gyártó ennek ellenére a divatosabb okostelefonos piaccal igyekezett színezni közleményét, mely szerint a 12 gigabájtos chipet a jövő prémium okostelefonjaihoz optimalizálták a mérnökök. A félmondat részben azért sántít, mert egy iparági szabványról van szó, amelynek alapvető paramétereit a JEDEC szabványnak kell megfelelnie. Az "optimalizálás" vélhetően abban merül ki, hogy a Samsung képes volt egyetlen chipbe tokozni a memórilapakákat, így rendkívül kis területigénnyel lehet megvalósítani a 12 gigabájtos kapacitás. A komponensekkel túlzsúfolt okostelefonoknál ez szempont, a helytakarékosság jegyében számos gyártó a processzorral tokozza egybe (PoP, vagy Package on Package) az egyetlen egységből álló memóriát.

sam_lpddr4x_12gb

xA Samsung egyébként összesen hat darab 16 gigabites DRAM-lapkát pakolt a tokozásba, így állt össze a 12 gigabájtos tárkapacitás. A chip 34,1 GB/s-os sávszélességet nyújt, amely megfelel egy kétcsatornás DDR4-2133 rendszer értékének. Mindehhez a tömegtermelésben rendelkezésre álló legfejlettebb, 1y-nm gyártástechnológiát alkalmazza a Samsung, amely a minél kisebb lapkaméret mellett a disszipációra is kedvező hatással van.

De minek?

A dél-koreai vállalat megemlíti, mindössze alig négy év kellett ahhoz, hogy duplázza legnagyobb LPDDRX memóriájának kapacitását. A 6 gigabájtos termék 2015-ben jelent meg, egy évvel később pedig már a 8 gigabájtos chip is a piacon volt. A Samsung tehát gőzerővel fejleszt, az elért eredményeket pedig nehéz lenne vitatni. A 12 gigabájtos okostelefonok létjogosultsága ugyanakkor kérdéseket vet fel. Egyelőre nagyon nehéz olyan helyzetet elképzelni, ahol lenne bármi értelme az ekkora kapacitású operatív tárnak (androidos vagy akár iOS-es készülék esetében), így vélhetően még évekig csak egyszerű, de költséges dísz lesz a csúcskészülékek specifikációs listájában a 12 gigabájt memória.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.hwsw.hu/hirek/59834/intel-ice-lake-lakefield-snow-ridge-cpu-processzor-platform-10-nanometer.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60113/samsung-lpddr4x-12-gb-memoria-ram-okostelefon.html
Író: Asztalos Olivér (oliver.asztalos@hwsw.hu)
Dátum: 2019. március 14. 15:31
Rovat: digitális otthon