HWSW

Nekiment a Spotify az Apple-nek Európában

Panaszt nyújtott be az Apple ellen az Európai Bizottságnál a világ egyik legnagyobb zenei streamingszolgáltatója, a Spotify. A cég szerint a kiterjedt, saját ökoszisztémával rendelkező Apple tisztességtelen módszerekkel próbálja kiszorítani saját piacairól a versenytársakat - jelen esetben az Apple Music szolgáltatás sikere érdekében.

Betelt a pohár a Spotify-nál, a világ egyik legnépszerűbb zenei streamingszolgáltatójánál: A cég kedden bejelentette, hogy a hét elején bepanaszolta az Apple-t az Európai Bizottság versenyügyi hivatalánál, amiért szerinte a cupertinói óriás tisztességtelen módszerekkel próbálja korlátozni a versenyt azokon a piacokon, melyekre saját ökoszisztémája is kiterjed. A Spotify beadványának középpontjában az az egyébként már számos más, tartalomipari szereplő, így köztük többek közt a Netflix által is kifogásolt "Apple adó" áll, melyet az Apple minden, az App Store-ból letöltött alkalmazáson belül kezdeményezett fizetési tranzakció után beszed. Vagy legalábbis majdnem.

Daniel Ek vezérigazgató a cége blogján [1]közzétett posztban részletezi a probléma hátterét, mely leginkább akkor húsba vágó a Spotify számára, ha a felhasználók az iOS-eszközökre letöltött appon belül váltanának az ingyenesről valamelyik előfizetéses modellre. Az App Store szigorú szabályzata ráadásul mindent megtesz annak érdekében, hogy az IAP (in-app purchase) rendszert ne kerülhesse meg a platformtulajdonos, így a tartalomszolgáltatók által fejlesztett appok nem tartalmazhatnak semmilyen, külső fizetési oldalra mutató vizuális elemet (gombot) vagy hivatkozást.

spotifyvsapple

xA Spotify az Apple üzletpolitikai döntésének hatására kénytelen volt évekkel ezelőtt kilépni az IAP-rendszer alól, miközben az Apple elindította saját, rivális zenei streamingszolgáltatását, az Apple Music-ot, melynek havi díját ráadásul a konkurenciához mérten állította be - úgy, hogy közben a rivális platformoktól megkövetelte az előfizetési díj után megfizetett 30%-os jutalékot. Ha ez nem lenne elég - áll a benyújtott panaszban -, az Apple mindeközben lényegében blokkolja a Spotify-t és más rivális szolgáltatókat saját fejlesztésű interfészein, így többek közt a Siri asszisztens-szolgáltatásban, a HomePodokon vagy éppen az Apple Watch órákon.

A svéd szolgáltató hangsúlyozza, az összes iparági szereplő számára egyenlő elbánást, egyenlő feltételeket vár az Apple-től, azaz a cég egyfajta össz-iparági kezdeményezésként tekint a mostani fellépésre. A Spotify egy saját domain alatt futó aloldalt [2] is létrehozott az ügynek, ahol a cég az általa vázolt tények mellett egy idővonalat is közzétett, mely látványosan mutatja be az ügy fejleményeit az iPhone 2007-es piacra kerülésétől és a Spotify 2008-as indulásától kezdődően.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://newsroom.spotify.com/2019-03-13/consumers-and-innovators-win-on-a-level-playing-field/
[2] https://www.timetoplayfair.com/
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60105/spotify-apple-europai-bizottsag-panasz-versenyfelugyelet.html
Író: Koi Tamás (koi.tamas kukac hwsw.hu)
Dátum: 2019. március 13. 13:27
Rovat: digitális otthon