Szerző: Asztalos Olivér

2019. március 13. 11:54

A Western Digital is beszáll a NAND-os gyorsasági versenybe

A Western Digital egy egyedi NAND-os fejlesztéssel igyekszik felvenni a versenyt az Intel Optane termékekkel szemben.

LLF (Low Latency Flash) NAND megoldását a 3D NAND és a DRAM közé próbálja majd pozicionálni az amerikai gyártó, a 3D XPointnál várhatóan olcsóbban. A Samsung Z-NAND-jához hasonló fejlesztés gyakorlatilag egy alacsony elérési időre optimalizált NAND, amelynek 20 mikroszekundumos intervallumban mozog a késleltetése. A fejlesztés természetesen a nagyvállalati piacot célozza, ahol bizonyos munkafolyamatok esetében sokat lehet profitálni a minél alacsonyabb elérési időből.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A WDC egyelőre nem árult el minden részletet az LLF, mindössze annyit tudni, hogy a késleltetésre optimalizált, LLF NAND egységnyi kapacitás mellett tízszer olcsóbb lesz a DRAM-nál. A jelenlegi legnagyobb kapacitássűrűséget kínáló 3D NAND-oknál azonban lényegesen drágább lesz a gyártás, egy gigabájt LLF NAND előállítása akár húszszor is többe kerülhet majd, tehát az alacsony késleltetésnek meglehetősen magas a felára.

wdc-llf1

A gyártó a fejlesztés alatt álló NAND felépítését nem részletezte, egyelőre csupán annyi a biztos, hogy a cég újra "feltalálta", vagy inkább bevezette az SLC-t, azaz a cellánkénti egy bites tárolási formát, amellyel nagyjából egy évtizede piacra kerültek az első SSD-k. Emellett még vélhetően tartalmaz bizonyos, a művelet végrehajtás sebességére irányuló módosítást a lapka, ugyanakkor valószínűleg csak optimalizációkról van szó, amivel a WDC igyekezett mindent kipréselni a ma elérhető NAND technológiából.

A gyártó egyelőre azt sem részletezte, hogy milyen elérési időre lesz képes LLF NAND. Ez a rivális 3D XPoint egyik nagy erőssége. Az Intel és a Micron közös fejlesztése olvasás és írás esetében egyaránt 10 mikroszekundumos értéket nyújt. Ehhez képes egy jobb NAND-alapú SSD olvasáskor 90-120, írásnál pedig 20-30 mikroszekundumos késleltetést produkál. Amennyiben a WDC LLF NAND-jával olvasáskor körülbelül 20, íráskor pedig 15 mikroszekundum környékére sikerülne leszorítani a késleltetést, az jelentős előrelépés lenne. Bár ez még mindig elmaradna az Optane-től, de a különbség már nem lenne annyira drámai.

wdc-llf2

A NAND technológia kvázi csúcsát jelentő fejlesztéssel a Western Digital leginkább csak időt nyerne, a cég ugyanis javában dolgozik saját 3D XPoint alternatíváin. A 3D ReRAM névre keresztelt, nem felejtő memória fejlesztéséről legutóbb 2016 augusztusában beszélt a WDC. A memrisztorokra alapozó megoldás elvileg már készen van, azonban vélhetően gazdasági okok miatt egyelőre nem indult meg a tömegtermelés, a kapacitássűrűség egyelőre túlságosan alacsony. Ezért az éles bevetésig még további évek telhetnek el, így a vállalatnak jobb híján még egy darabig a NAND tökéletesítése jelenti az Optane SSD-kkel szembeni verseny lehetőségét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról