Szerző: Koi Tamás

2019. március 12. 14:44

Tényező maradhat Európában a Huawei

Nem tiltja meg a kínai hálózatieszköz-beszállítók, így elsősorban a Huawei Technologies és a ZTE Corporation mobilhálózati infrastruktúra-elemeinek használatát Európa legerősebb nemzetállama, Németország, ezzel a kínaiak feje felett gyülekező viharfelhőket lényegében egy csapásra eloszlatták a kontinensen.

Hiába a legnagyobb szövetséges minden gazdasági-politikai lobbija, Németország jó eséllyel nem tiltja meg távközlési iparágának szereplői és a helyi kormányzati szervek számára, hogy a legnagyobb kínai hálózatieszköz-beszállítóktól vásárolják meg infrastruktúrájuk egy részét. Az ezzel kapcsolatos rendelet tervezetét múlt héten tette közzé a helyi hírközlésszabályozó szerv, a Bundesnetzagentur (BNetzA). A várható döntéskimenetellel leginkább az utóbbi hónapokban kémkedési vádak kapcsán támadások kereszttűzébe került Huawei Technologies lélegezhet fel, mely ezzel lényegében megtarthatja pozícióját a kínaiak számára legfontosabbnak tekintett európai felvásárlópiacon.

Mindenkit szigorúan vizsgálnak

A készülő rendelet értelmében ugyanakkor a beszállítóknak jóval szigorúbb (kiber)biztonsági előírásoknak kell majd megfelelniük, mint korábban. A kormányzati szándék szerint a jövőben minden, német mobilhálózatban felhasznált infrastruktúra-elemet alapos vizsgálatnak kell alávetni a használat előtt. A vizsgálatokat egységes szempontrendszer szerint a Szövetségi Kiberbiztonsági Ügynökség (BSI) hivatott elvégezni, az operátoroknak pedig ezzel párhuzamosan szigorúbb felügyeleti módszereket kell bevezetniük annak érdekében, hogy a működés közbeni anomáliákat azonnal kiszűrhessék.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Ugyan nem előírás szinten, de a BNetzA a tervezetben azt javasolja a mobilszolgáltatóknak, hogy infrastruktúrájukat lehetőleg ne egy beszállító eszközeire építsék, a szervezet emellett a kulcsfontosságú komponenseket tekintve a mostaninál redundánsabb hálózatok kiépítését szorgalmazza, hogy a kritikus távközlési infrastruktúrákat idegen hatalom által nehezebben, vagy egyáltalán ne lehessen távolról kiiktatni. A szervezet elnöke nyilatkozatában külön kitért rá, hogy a szabályozás technológiasemleges, vagyis nem kizárólag az 5G-hálózatok kiépítése kapcsán ró kötelezettségeket a gyártókra és beszállítókra.

huawei_windows

A német kormány javaslatcsomagjára válaszul az Egyesült Államok a szövetségesei felé korábban virágnyelven megfogalmazott "tanácsok" után láthatóan emelni kezdte a tétet, és konkrét lépéseket helyezett kilátásba azokkal az európai nemzetállamokkal szemben, melyek a Huaweire bízzák az 5G-s hálózatok kiépítését. Richard Grennel, az Egyesült Államok németországi nagykövete Berlinnek küldött jegyzékében leszögezte, az USA a német fél döntse alapján kész korlátozni Németország nemzetközi megállapodásokon alapuló hozzáférését az ország hírszerzési adatbázisához.

Nehezebb együttműködés

Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere februári, európai látogatása során éppen útjának magyar állomásán nyilatkozott arról, hogy ha egy olyan szövetséges állam hálózataiban használnak Huawei eszközöket, melynek területén "jelentős amerikai érdekeltség" található, az a jövőben "nehezebbé teszi" az adott állammal való partneri együttműködést. A német fél részére eljuttatott diplomáciai jegyzék lényegében ezt a fenyegetést konkretizálja.

Eközben a Huawei gesztusértékű vállalásokat tett az európai politika felé, elég csak a múlt héten megnyitott brüsszeli kiberbiztonsági központra gondolni, ahol a cég lényegében önként áll elébe azoknak a vizsgálatokat bármilyen európai partnere - legyen szó kormányzati szereplő vagy operátor - részéről, melyeket részben most kötelezően előírt Németország. A cégnek nem ez az első, hasonló célt szolgáló központja, a Huawei többek közt Bonnban is nyitott egy olyan labort, ahol a német illetékes szervek az infrastruktúra-elemeken futó szoftverek forráskódját vizsgálhatják.

Out of control

Az amerikai fél szerint ugyanakkor a hardverekkel és szoftverkomponensekkel végzett hasonló auditok semmilyen módon nem garantálják hálózatbiztonságot. Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának álláspontja szerint az 5G-hálózatok a kurrens generációhoz képest jóval összetettebb, szoftveralapú működést feltételeznek, egy gyártói szoftverfrissítés éppen ezért radikálisan megváltoztathatja a működésüket. "A szövetségeseink által vásárolt és felépíttetett 5G-s hálózatokat többé nem ők tartják majd kézben, hiszen a szoftvert lényegében percről-percre változtathatja a beszállító" - nyilatkozta a helyi sajtónak Garret Marquis, a szervezet szóvivője.

A német (és részben az angol) álláspont szerint azonban a teljes tiltással nem mérsékelhető jelentős mértékben a kitettség, illetve fenyegetettség, emellett a Huawei újabb eszközeinek üzembe állításának megtiltásával irreális terhet rónának azon iparági szereplőkre, melyek hálózatába az elmúlt évtizedben szervesen beépült a kínai technológia. A nagy helyi szolgáltatók közül éppen a Deutsche Telekom hívta fel a figyelmet arra januárban, hogy a Huawei nélkül az európai 5G-s hálózatok kiépítése éveket csúszhatna.

Szakértők szerint az amerikainál lényegesen "puhább" német és angol megközelítés jelentősen megnehezíti Washington számára, hogy a kisebb európai országok kormányait meggyőzze, ezzel a Huawei gyakorlatilag megtarthatja európai vezető pozícióját.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.