Szerző: Koi Tamás

2019. március 8. 14:38

Hallo, itt a Google. Szeretnék asztalt foglalni estére.

A Google lényegében egész Amerikára kiterjeszti AI-alapokon működő, tavaly bemutatott szolgáltatását, a Duplexet. Az eddig inkább csak techdemóként létező újdonság ráadásul már nem csak a cég saját készülékein, a Pixeleken lesz használható, hanem akár iPhone-okon is.

Kilépett a korlátozott tesztidőszakból a Google tavaly bemutatott kiegészítő szolgáltatása, a fejlett gépi tanulást és AI-funkciókat használó Duplex. A rendszert a következő napokban, hetekben hét államot leszámítva mindenhol lehet majd használni az Egyesült Államokban, ráadásul már nem csak a Pixel telefonok tulajdonosai számára érhető el a meglehetősen futurisztikus funkció, hanem gyakorlatilag bármilyen, Google Asszisztenst használó androidos vagy iOS-es készülékre.

A Google szolgáltatását egyelőre elsősorban különböző időpontfoglalásokra és az azokkal kapcsolatos egyeztetésekre lehet használni - például éttermi asztalfoglaláshoz. A Duplexnek köszönhetően a felhasználónak elég annyit kérnie a Google Asszisztenstől, hogy foglaljon helyet egy megadott étteremben. A szolgáltatás ezt követően első lépésként ellenőrzi, hogy az adott vendéglátóhely rendelkezik-e online foglalási rendszerrel, majd ha nem talál ilyent, felhívja az interneten elérhető információkat felhasználva az éttermet, és élő szóban lefoglalja az asztalt a felhasználónak. Ezt követően az Asszisztens létrehozza a naptárbejegyzést és e-mailt is küld a foglalás sikeréről.

duplex

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A tavalyi Google IO alkalmával bemutatott Duplex megalkotásánál az egyik legfontosabb cél az volt, hogy a verbális párbeszédekben a lehető legtermészetesebben vegyen részt a robot. Az interneten elérhető hangminták alapján a Duplex robotja már a bejelentéskor hátborzongatóan élethűnek mutatkozott, tökéletesen lekövetve és modellezve a hús-vér személyek közti élő párbeszédet.

A rendszer fejlesztői arra is figyeltek, hogy a Duplex az emberhez hasonló beszédfolytonossággal folytasson párbeszédeket, így a robot bizonyos esetekben őzik vagy éppen újrakezd egy mondatot. A robotot emellett úgy programozták, hogy bizonyos szituációkban képes legyen mesterséges várakozási ciklusokat beiktatni a beszédjébe, ezzel hasonlóan viselkedve, mint egy gondolatait éppen összeszedő hús-vér ember.

A Google Duplex ezzel együtt sem kívánja átverni a szolgáltatócégeket, ezért a hívás elején - elsősorban jogi megfelelőségek miatt - a robot elmondja, hogy valaki más nevében, a Google Asszisztens szolgáltatáson keresztül érkezett a megkeresés, és az operátor nem élő emberrel beszélget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról