Szerző: Koi Tamás

2019. március 8. 12:09

Heteken belül indulhat az 5G a szomszédban

Heteken belül indulhat a kereskedelmi 5G szolgáltatás a szomszédos Ausztriában, miután az osztrák hírközlési hatóság tegnap sikerrel zárta az 5G-s spektrumaukciót. A három nagy helyi piaci szereplő mellett négy kisebb szolgáltató is licenchez jutott a 12 zónára osztott országban.

Tegnap sikerrel zárult az osztrák hírközlésszabályozó szerv, az RTR frekvenciaaukciója, melynek célja az volt, hogy az operátorok olyan spektrumlicencekhez jussanak hozzá, melyeket 5G-s mobilszolgáltatásokra használhatnak majd. A 3,4 - 3,8 GHz-es spektrum összesen 39 blokkjára kiírt aukció érdekessége volt, hogy abban a kiíró 12 zónára osztotta Ausztriát, így a nagy piaci szereplők mellett kisebb helyi érdekeltségek is eséllyel pályázhattak - és nyertek is. A nyertesek kihirdetése után néhány héten belül egyes szereplők számára megtörténik a használatba vételi engedélyek kiadása is, ezt követően több szolgáltató is azonnal bekapcsolja kereskedelmi 5G hálózatát.

A meghirdetett 12 régióban mindenhol licenchez jutott az A1 Telekom, a T-Mobile és a Hutchison (Drei márkanevű szolgáltatásal), emellett az alsó-ausztriai és burgenlandi régióban a MASS Response, Felső-Ausztriában valamint a linzi régióban a LIWEST, Salzburg városában és Salzburg tartományban a Salzburg AG, Grazban és Stájerországban pedig a Holding Graz pályázott sikerrel. A 7 licitáló összesen csaknem 188 millió eurót fizetett, ami nagyjából 50 millió euróval túlszárnyalja az előzetes várakozásokat, ugyanakkor a bevétel eltörpül az olyan, komplex frekvenciacsomagokat kínáló aukcióktól, mint amilyent az olasz hatóság írt ki tavaly, és amire összesen 6,5 milliárd eurónyi licit érkezett.

a1shop

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A három nagy operátor közül az A1 Telekom fizetett a legtöbbet - 64,3 millió eurót - a spektrumért, a T-Mobile 56,9 a Hutchison pedig 51,9 millió euróért vihetett licenceket. A kis régiós szereplők összesen mintegy 14,5 millió euró értékben jutottak spektrumlicenchez. Az aukció a három országos szolgáltató számára kiépítési kötelezettséget is előírt, így a nagy mobilszolgáltatóknak jövő év végéig legalább 303 5G-s bázisállomást kell beüzemelniük, míg 2022. június 30-ig a 3,4 - 3,8 GHz-es spektrumban működő állomásaik száma el kell érje az ezret. A szolgáltatók 19 évre, azaz 2039-ig kapták meg a frekvencialicenceket a vonatkozó spektrumokra.

A nagy operátorok közül az aukciót követően a Deutsche Telekom helyi leányvállalata, a T-Mobile Austria azonnal bejelentette, hogy a frekvenciaengedély március végén várható kiadásával azonnali hatállyal bekapcsol 25 5G-s állomást, főként olyan, rurális területeken, ahol nincs megfelelő vezetékes szélessávú szolgáltatás. Ezt a spektrumot jellemzően a vezetékes hálózatok kiváltására használhatják majd a szolgáltatók (Fixed Wireless Access, azaz FWA), akár sűrűn lakott térségekben, sűrű antennatelepítéssel, akár kisebb falvakban is, ahol egy cellával minden háztartást el lehet látni gyors vezeték nélküli internetkapcsolattal.

Hazánkban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) várhatóan szintén idén hirdeti meg az 5G-s hálózatok kiépítésére alkalmas spektrumok értékesítésére vonatkozó pályázatot. A magyar fél ugyanakkor a várakozások szerint több frekvenciasávban is licitre bocsáthat majd frekvenciablokkokat, kérdéses ugyanakkor, hogy az osztrák modellhez hasonlóan lesz-e helyük a kisebb piaci szereplőknek bizonyos sávokban, vagy minden licencet a három nagy szolgáltató, a Telenor, a Vodafone és a Telekom szerez meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról