Szerző: Koi Tamás

2019. március 7. 12:15

Két új hajlítható mobilon dolgozik a Samsung

Még piacra sem került az első, hajlítható kijelzővel ellátott Samsung okostelefon, a koreai gyártónál már dolgoznak a Galaxy fold potenciális utódján, utódjain. Az új formanyelv képlékenységét jól jelzi, hogy kiszivárgott információk szerint a Samsung is készít majd olyan készüléket, aminek kijelzője nem befelé hajlik össze, hanem kifelé - akárcsak a rivális Huawei Mate X-é.

A Samsung Electronics már javában dolgozik a hajlítható kijelzős okostelefonok legújabb típusain, noha az első fecskék még éppen csak megértek a kereskedelmi bevezetésre. A cég február 20-án  mutatta be első hajlítható okostelefonját, a Galaxy Foldot, melyet előreláthatóan április végén tesz elérhetővé a vásárlók számára, ám bennfentes források szerint könnyen lehet, hogy nem ez lesz az egyetlen, idén forgalomba kerülő hajlítható mobilja a gyártónak.

A Bloombergnek névtelenül nyilatkozó forrás szerint a cég egy clamshell-formájú összehajtható mobilon és egy másik hajlítható kijelzős okostelefonon dolgozik egyszerre - utóbbi érdekessége, hogy ugyanolyan felépítésű lesz, mint a Mobile World Congress 2019 nulladik napján bemutatott Mate X. Vagyis ennél a készüléknél a kijelző úgy hajlik majd ketté, hogy mindkét oldalon kívülről borítja be az összehajtott mobilt. Ezzel a formanyelvvel a Samsung nem mellékesen vékonyabb és egyszerűbb felépítésű hajlítható okostelefont gyárthat, beszédes legalábbis, hogy a Huawei Mate X vastagsága összecsukva a Galaxy Fold csupán kétharmada.

fold_launch

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Iparági szakértők szerint egyelőre lehetetlen megjósolni, végül melyik forma vagy dizájn diadalmaskodik a hajlítható kijelzőjű készülékek szegmensében, a gyártók hosszú évek fejlesztési fázisát követően most leginkább a piaci tanulási görbét járják majd be. A gyártók mindenesetre bizakodók, a Samsung például a rendkívül magas előállítási költségek és végfelhasználói ár dacára idén egymillió hajlítható okostelefont tervez gyártani.

A Samsung új termékköre a kiszivárgott tervek szerint egy vertikálisan összehajtható kijelzővel ellátott okostelefonnal bővülhet először akár már idén. Ezen a változaton a Galaxy Foldhoz hasonlóan befelé hajlik a kijelző, emellett a készülék egy második kijelzőt is kaphat. Ezt követően mutathatják be a már említett, jelenleg prototípus fázisban lévő egykijelzős hajtogatható mobilt, ami az említett okok miatt határozottan vékonyabb lesz a Galaxy Foldnál.

A koreai gyártó emellett állítólag folyamatosan igyekszik a hajlítható kijelző technológiát tovább finomítani, fejleszteni. A fejlesztések egyik iránya az S10 sorozatnál megjelent, kijelzőbe integrált ujjlenyomat-szkenner beépítése lehet, ezen túl a gyártó azon is dolgozik, hogy tartósabbá tegye a jelenlegi panelt, mely bennfentes információk szerint nagyjából 10 ezer hajlítást bír. A Bloomberg riportja szerint a Samsungnál már napirenden van egy olyan terv, mely szerint az első Galaxy Foldok kijelzőjét térítésmentesen kicseréli a gyártó akkor is, ha egyébként nem hibásodott meg - ezzel inkább megelőzve egy később tömeges szinten eszkalálódó problémát.

A fentiekből - és a Mobile World Congressen látottakból - mindenesetre jól látszik, hogy a nagyobb piaci szereplők hisznek az új formában, a hajlítható kijelzős készülékek ezért szinte biztosan nem jutnak olyan, az iparágot megváltani szándékozó koncepciók sorsára, mint a moduláris vagy éppen ívelt kijelzős okostelefonok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról