Szerző: Hlács Ferenc

2019. március 1. 13:30

Befejezi Dash gombjai árusítását az Amazon

A már eladott eszközök továbbra is használhatók maradnak.

Búcsúzik Dash gomjbjaitól az Amazon: a vállalat csendben kivezette a különböző fogyó háztartási eszközök gyors rendelésére szolgáló gombokat, amelyek így többé nem lesznek kaphatók a cég online áruházában. Az Amazon a termékek kivezetését a CNET-nek nyilatkozva erősítette meg.

A 2015-ben debütált Dash gombok segítségével a felhasználók a kifogyott háztartási termékeket rendelhetik újra, akár mosószereket, élelmiszereket, állateledeleket vagy szépségápolási cikkeket. Mielőtt a termék kifogyna, a fogyasztó egyszerűen megnyomja a mosógép fölé, vagy épp a hűtőre ragasztott, előre beállított Dash gombot, és az Amazon már küldi is számára az új csomagot a szükséges termékekből. A Dash gombok darabonként 5 dollárért voltak elérhetők, az árat azonban a felhasználók rögtön le is vásárolhatták az eszközökön keresztül.

amzndsh

Egy-egy gombbal egyféle terméket lehet rendelni, amelynek logója ott virít a kütyükön - nem csoda, hogy a fogyó cikkeket gyártó cégek is kedvelték a megoldást, hiszen egyrészt még egy felületen meg tudtak jelenni márkanevükkel a vásárló lakásában, illetve bebiztosíthatták, hogy az jó eséllyel továbbra is ugyanazt a terméket vásárolja majd meg.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mára azonban az amazon Dash funkciója a Dash Replenishment Service keretei között egy sor nagy gyártó termékeibe integráltan utat talált, a háztartási gépek pedig igény szerint már automatikusan is képesek újat rendelni a kifogyó termékekből: egyes nyomtatók például külön beavatkozás nélkül rendelnek maguknak új patronokat, ha kifogyóban lenne a tinta. Emellett ne feledkezzünk meg a vállalat futótűzként terjedő virtuális asszisztenséről, az Alexáról sem, amely mára az okoshangszóróktól a mikrohullámú sütőkig mindenhol ott van, és hangparancsra lehetővé teszi az új termékek rendelését. A gombnyomás ennek fényében már fölösleges erőfeszítés, nem csoda tehát ha az Amazon már redundánsnak ítéli a Dash gombokat, és felfüggeszti azok forgalmazását.

De az is nyomhatott a latban a termékvonal elkaszálásánál, hogy idén januárban a német fogyasztóvédelmi hatóság arról beszélt, a gombok fogyasztói jogokat sértenek, miután rendelés során a fogyasztók nem kapják meg a szükséges információkat - a német legfelsőbb bíróság pedig helyt is adott a panasznak. Noha a vállalat online felületéről eltűnnek a Dash gombok, a már eladott, használatban lévő darabok támogatását a cég nem vágja el, a CNET értesülései szerint a gombokon keresztül egészen addig leadhatók lesznek rendelések "amíg a közönség használja azokat". Miután a gombok kifejezetten népszerűek voltak, ez minden bizonnyal még jó pár éves támogatást jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról