Szerző: Asztalos Olivér

2019. március 1. 12:56

Alábbhagyott a HP lendülete

Csökkent a HP lendülete, a legutóbbi negyedévben minimális növekedést mutatott a forgalom.

Az előző néhány negyedévhez képest számottevően csökkent a HP Inc növekedése - derül ki a cég friss pénzügyi jelentéséből. A vállalat egy év leforgása alatt mindössze 1,3 százalékkal (az árfolyamhatás kiszűrésével 2-vel) tudta növelni forgalmát, amely így 14,7 milliárd dolláron állt meg. Bár a stagnálás közeli állapot nem jelent tragédiát, az előző három negyedévben 13, 12, illetve 10 százalékos volt a növekedés, amelyhez képest a mostani javulás szinte eltörpül. A profit jelentősen, 59 százalékkal csökkent. A 803 millió dolláros összeg ugyanakkor alapvetően nem rossz, az egy évvel korábbi kiugró, 1,9 milliárd nyereség ugyanis egy egyszeri, 1,03 milliárd dolláros adójóváírásnak volt köszönhető, amely helyett most egy 97 milliós befizetést eszközölt a HP. Ezt leszámítva a profit stagnált.

hpinc_rev_growth

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A forgalom mintegy közel kétharmad részéért most is a Personal Systems üzletág felel, amely az idei negyedik negyedévben 9,7 milliárd dollárt termelt a cégnek, 2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az üzemi eredmény 410 millió dolláron állt meg, amely rendkívül szerény, átlagosan mindössze 4,2 százalékos árrésről árulkodik. Ez jól szemléltetni, hogy mennyire nehéz dió a PC-piac, illetve, hogy pár év alatt miért szöktek az egekbe a felsőkategóriás konfigurációk árai.

A részletes bontásból kiderül, hogy a negyedév meglehetősen vegyes eredményeket hozott. Az értékesített PC-k darabszáma ugyanis 3 százalékot esett, amelyben a piac zsugorodása mellett az Intel ellátási problémája is szerepet játszott. A csökkenés elsősorban az asztali gépek terén manifesztálódott, ahol a HP az egy évvel korábbihoz viszonyítva 8 százalékkal kevesebb terméket értékesített, amely 3 százalékos forgalomcsökkenést jelentett. A notebookok jobban viselték a kihívásokat: a darabszám mindössze 1 százalékkal esett vissza, ám ezt a magasabb átlagos eladási ár bőven kompenzálta, melynek hála 6 százalékkal nőtt a mobil PC-kből származó bevétel. Ezzel a Personal Systems üzletág forgalmának 61 százalékát tették a notebookok, 30 százalékát pedig az asztali PC-k.

hpincq1

A HP másik, nyomtatós divíziója sem brillírozott. A vállalat bevételének bő egyharmad részét nyújtó részleg a maga 5,1 milliárd dolláros forgalmával stagnál. Ennél egy hajszállal jobb hír, hogy a 821 millió dolláros üzemi eredmény 2,8 százalékos javulást jelent a 12 hónappal korábbihoz képest. Az összeg több mint kétszerese a PC-s üzletág eredményének, ami különösen akkor beszédes, ha hozzávesszük két részleg közötti forgalomkülönbséget. Ezzel ugyanis a nyomtatós részleg 16,2 százalékos eredményhányadot produkált, amely önmagában kevésbé, a PC-k rendkívül vékony 4,2 százaléka mellett viszont már kiemelkedő.

Említésre érdemes, hogy a divízió forgalmának szinte pont kétharmad részét a supplies, vagyis elsősorban festékanyagok hozták, amely ugyanakkor 3 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ebből összesen 3,3 milliárd dollár folyt be a kasszába, vagyis a tonerek és a patronok szabályosan nyomtatják a pénzt, amely az árazásukat tekintve annyira nem meghökkentő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról