Szerző: Koi Tamás

2019. február 25. 08:20

Huawei Mate X - hajtás, pajtás!

Ahogy az várható volt, a hivatalosan a mai nappal rajtoló barcelonai Mobile World Congress 2019 az előző évek egyik fő hívószava, az 5G mellett az összehajtható okostelefonoktól lesz hangos - az expo nulladik napján bemutatkozott a Huawei Mate X, mely a Samsung Galaxy Fold alighanem legkomolyabb kihívója lesz idén.

Egyelőre még nem tudni, hogy hosszútávon valóban életképes, meghatározó piaci szegmenssé növik ki magukat, vagy csupán erődemonstrációra alkalmas techdemók, mindenesetre a hajlítható (egyelőre jellemzően kettéhajtható) okostelefonok 2019-ben félig-meddig piacéretté váltak sok-sok évnyi kísérletezgetés és méregdrága fejlesztés eredményeként. A mezőny nehézsúlyú bajnokai közül a Samsung nem egészen egy héttel ezelőtt rukkolt elő saját hajlítható okostelefonjával, a Galaxy Folddal, a 2019-es Mobile World Congress nulladik napján pedig a Huawei rántotta le a leplet a hasonló elven felépülő - ám riválisától mégis több szempontból különböző Mate X-ről.

Külső borító

Bár a koncepció alapvetően hasonló, ezúttal nem lehet azt mondani, hogy a két rivális gyártó megoldása - a hagyományos okostelefonoknál megszokott egységes dizájnelv alapján - egymás kiköpött mása lenne. A Huawei Mate X a Samsung Galaxy Foldhoz képest eleve eggyel kevesebb kijelzővel rendelkezik, ami a koreaiak megoldásával ellentétben nem a középen összehajtható "füzet" B2-B3 oldalát, hanem B1-B4 oldalát fedi le. Vagyis összecsukva a telefon mindkét oldalán kijelző van, míg a Samsung esetében csak az egyik oldalra került egy - egyébként a csúcskészülékektől megszokotthoz képest - kis képátlójú panel.

matex_launch

A Mate X egyik oldalán egy 6,6 hüvelykes fő kijelző, míg a hátoldalán egy 6,38 hüvelykes másodlagos kijelző található, a kettőből kinyitva egy meglehetősen szokatlan képarányú, majdnem négyzetes, 8:7,1 -es, 2480x2200 pixeles kijelző áll össze. A pixelszám vertikálisan értelemszerűen minden esetben ugyanaz (2480 pixel), míg a 19,5:9 -es képarányú fő kijelzőhöz horizontálisan 1148, a 25:9 -es arányú másodlagos kijelzőhöz 892 pixel adódik. Bár más méretparamétereket egyelőre nem tett közzé a cég, a kínaiak láthatóan rendkívül büszkék voltak a bejelentés során arra, hogy a Mate X összehajtott vastagsága mindössze 11 milliméter, ami ugyan egy átlagos kialakítású okostelefonhoz képest még mindig vaskos, de kényelmi szempontból egyáltalán nem elhanyagolható, hogy ez a 17 milliméteres Galaxy Fold vastagságának nem egészen kétharmada.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mindezt alapvetően három tényező együtthatásának köszönheti a Huawei Mate X: egyrészt a mobil csupán egy összehajtható panelt (nem pedig egy összehajtható és egy fixen épített kijelzőt) tartalmaz, másrészt az elektronika jelentős része - akárcsak a három kamera, a töltőcsatlakozó vagy az ujjlenyomat-azonosítót is tartalmazó bekapcsológomb - egy oldalsó, kiszélesedő blokkba került, ami állítólag extra fogást is kölcsönöz a Mate X-nek kihajtott állapotban. Végül pedig a Falcon Wing nevű, kisebbfajta mérnöki bravúrnak számító, állítólag több mint 100 mechanikus alkatrészt tartalmazó zsanérnak, ami teljesen hézagmentesen záródó paneleket ígér.

mate_x

Az eszköz energiaellátásáról két, összesen 4500 mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik, amiről ugyan üzemidő szempontjából semmit nem árult el a Huawei, az ugyanakkor kiderült, hogy a telepekbe rendkívül gyorsan belepumpálható a töltés: A továbbfejlesztett SuperCharge technológiának köszönhetően a Huawei hajtogatható mobilja 30 perc alatt feltölthető 85%-os töltöttségre teljesen lemerült állapotból. 

A Mate X természetesen megkapott minden egyéb komponenst, amit egy aktuális csúcskategóriás Huawei készülék megkaphat. Így a gyártó első széthajtható mobiljában ugyanaz a Kirin 980 lapkakészlet dübörög, ami a Mate20 Prót is hajtja, illetve bekerült a burkolat alá a Huawei 5G-s modemje, a Balong 5000, amivel akár a 4,6 Gbps sávszélességű kapcsolat is létesíthető a megfelelő mobilhálózatokon - az eszköz nem mellékesen egy kört ráver a Qualcomm Snapdragon X50 lapkájára.

Van még vele munka

A Huawei első hajtogatható mobiljából a gyártó szerint valamikor az év közepén lehet kereskedelmi termék, mindenesetre a készülék láthatóan egyelőre legalábbis bétaállapotban létezik. A barcelonai kiállításon csak vitrin mögött lehetett megnézni a mobilt, azon szerencsések, akiknek közelebbről is megmutatták (kézbe fogni ekkor sem lehetett), legfeljebb a főképernyőt nézhették meg, a bemutatón beharangozott osztott kijelzős üzemmódokat még nem, ami azt sejteti, hogy a szoftverfejlesztőknek jócskán lesz még dolguk a nyári premierig.

Az idei MWC egyik legélénkebb médiaérdeklődéssel kísért bemutatója mindenesetre előrevetítette, hogy a világ első és második legnagyobb okostelefon-gyártója hogyan képzeli el az évek óta berögzült forma átalakítását, más kérdés, hogy alighanem további éveket kell majd arra várni, hogy a hajlítható kijelzős telefonok megtalálják az utat maguknak a mainstream-be. Az ezt alátámasztó egyik legnyomósabb érv a Mate X fogyasztói ára, amit 2300 euróra, azaz napi árfolyamon átszámolva nagyjából 730-750 ezer forintra lőtt be a gyártó. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról