Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 19. 12:34

Vevőt keres a GlobalFoundries?

Állítólag ismét felmerült a GlobalFoundries értékesítése, amely lehetőségben a Samsung és az SK Hynix is érdekelt lehet.

Ismét felmerült a a GlobalFoundries eladása - közli a BusinessKorea. A hírportál szerint a vállalat részvényeinek nagyjából 90 százalékát birtokló ATIC szabadulna a lassan egy évtizede szinte folyamatosan bukdácsoló bérgyártótól. A jelenleg harmadik helyen álló, mindössze 8,4 százalékos piaci részesedéssel rendelkező vállalatra állítólag a második helyezett Samsung, illetve az ugyancsak dél-koreai, de bérgyártással nem foglalkozó SK Hynix is érdeklődik. Amennyiben a pletykák igaznak bizonyulnak, akkor inkább az előbbinek lehet esélye a vásárlásra. A két vállalat között technológiai és üzleti kapcsolat is fennáll, a GloFo esetleges akvizíciójával a Samsung 23 százalékra növelhetné részesedése a bérgyártók piacán.

A pletykát erősíti, hogy a GlobalFoundries a közelmúltban elkezdte kidobálni a "ballasztokat". A vállalat négy szingapúri gyáregységéből egyen túladott, a mikro-elektromechanikai (MEMS) chipek előállítására szakosodott Fab 3E üzemet a tajvani Vanguard International Semiconductor (VIS) vásárolja meg 236 millió dollárért. A lépés értelmében a GlobalFoundries kiszáll a MEMS termékek piacáról, a tranzakcióból befolyt bevételt pedig elsősorban a megmaradt szingapúri üzemeinek modernizációjára fordítja. A vállalat a tavaly bejelentett stratégiaváltással indokolta az eladást, mellyel a számára kedvezőbbnek tűnő piacok felé próbál fordulni.

glofo

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A GloFo még augusztusban jelentette be, hogy kiszáll a csíkszélességversenyből, azaz felfüggeszti 7 nanométeres, illetve annál fejlettebb gyártástechnológiáinak fejlesztési és kutatási munkálatait. A vállalat akkor azt állította, hogy a jövőben ugyanis inkább az egyszerűbb, kevésbé kockázatos, egyedi(bb) technológiákra szeretne fókuszálni. Ez név szerint elsősorban a már jelenleg is alkalmazott FinFET-re épülő 14LPP/12LP, illetve az FD-SOI eljárásokat (12FDX, 22FDX) jelenti. Előbbi, vagyis a 14LPP technológiát még a Samsungtól licencelte a vállalat, ennek továbbfejlesztése lett a 12LP.

A 12FDX és 22FDX eljárásnál is van közös szál, jelenleg ugyanis még a Samsung foglalkozik ilyen, Silicon-On-Insulator (szilícium a szigetelőn) technológiára alapozó eljárásokkal. A dél-koreai vállalat és a GlobalFoundries együttműködése tehát nem új keletű, a két cég először a Common Platform keretein belül osztotta meg egymással bizonyos, félvezetőgyártási eljárásokkal kapcsolatos alapvető kutatásait és fejlesztéseit. Ahogy korábban a HWSW már megírta, a költséghatékony FD-SOI megoldásokat elsősorban IoT-s és rádiós lapkák gyártásához szánja a GlobalFoundries. Az ígéret szerint az idei évre ígért 12FDX-szel nagyjából a jelenlegi 14/16 nanométeres FinFET gyártástechnológiák teljesítményét hozza majd kétszeres tranzisztorsűrűség, illetve 50 százalékkal alacsonyabb fogyasztás mellett.

A GlobalFoundries 2009-ben jött létre az AMD félvezetőgyártó tevékenységének kiszervezésével. Az alapítást követően az Egyesült Arab Emírségekben székelő Mubadala állami befektetési alap többségi tulajdonos volt az AMD mellett, majd a pedig később megvásárolta a chiptervező részesedését. Az elmúlt lassan 10 évben a GlobalFoundries komoly befektetéseket eszközölt. A cég elsőként felvásárolta a szingapúri Chartered Semiconductort, ezt követően pedig az IBM félvezetőgyártó üzletágát is megszerezte. A milliárdos költések ellenére azonban mindez idáig nem sikerül igazán maradandót alkotni. A fejlesztések rendre csúsztak, majd pedig rendszerint nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ennek egyik következménye, hogy a vállalat pár éve kénytelen volt licencelni a Samsung által kifejlesztett 14 nanométeres FinFET technológiát. Bő egy évvel ezt követően, 2015 novemberében egyszer már felmerült a GlobalFoundries értékesítése, eddig azonban nem történt érdemi lépés az ügyben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról