Szerző: Habók Lilla

2019. február 19. 08:00

A szerkesztőgomb kiváltásán gondolkodik a Twitter

A twitterezők által legjobban vár funkció a szerkesztés, amelyet a jelek szerint a Twitter egyáltalán nem szeretne megadni a lehetséges visszaélések miatt. Ehelyett a cég szerkesztőgomb valamilyen formájú kiváltásában gondolkodik.

Továbbra sem szeretné teljesíteni a Twitter a felhasználók legjobban óhajtott kérését, hogy megjelenjen a szerkesztésgomb a felületen, helyette a cég inkább másféle megoldásban gondolkodik. Az elgépelések javítása mellett ugyanis a szerkesztés lehetőséget adna akár a teljes üzenet átírására, ami zavarossá tenné a beszélgetésfolyamokat, másrészt pedig megkérdőjelezhetővé tenné az eredeti üzeneteket - bár más közösségi oldalakon nincs probléma a szerkesztés használatával, de a felhasználók kötetlen beszélgetését lehetővé tévő Twitter a kérdésről másként gondolkodik. Jelenleg így csak az üzenetek kitörlése és esetleg újbóli megírása lehetséges, ha még időben veszi észre a felhasználó, hogy például elgépelte az üzenetet vagy félreérthető volt a mondandója - ez pedig akár évekkel később is visszaüthet. Jack Dorsey vezérigazgató főleg utóbbi probléma megoldásaként múlt héten a szerkesztőgombot "kiváltó" lehetőségről beszélt San Francisco-ban a Goldman Sachs rendezvényén - számolt be róla a Recode.

Az új funkció a Twitter-alapító elmondása szerint az eredeti üzenet kiegészítését tenné lehetővé valamilyen módon, akár a szerző "tisztázhatná" a mondandóját vagy pedig megjegyzést fűzhetne hozzá. Dorsey magyarázata szerint ugyanis a szerkesztés hiánya miatt az egyik legnagyobb problémát az jelenti, mikor a felhasználók az eredeti üzenetet idézik - miközben jelenleg nincs mód annak a pontosítására. Azaz jelenleg nem lehet kiegészíteni az üzenetet, sem pedig kijavítani a félreérthető gondolatokat.

dorsey_twitter

Jack Dorsey a Goldman Sachs rendezvényén beszélt a lehetséges újításról

Ennek megoldásaként a Twitter egy olyan megoldáson gondolkodik, amellyel az eredeti üzenethez lehetne egyértelmű kiegészítéseket fűzni, és ez a pontosítás megjelenne valahogyan a már korábban továbbosztott tweetekben is. A tweet "tisztázását" követően pedig már csak a módosított verzió lenne elérhető, és azt lehetne továbbosztani. Arra jelenleg is van lehetőség, hogy egy felhasználó a saját hozzászólásával lássa el és adjon kontextust egy üzenetnek, de a jelek szerint a közösségi oldal az új megoldást más formában képzeli el. A funkció pontos működése viszont Dorsey előadása alapján még házon belül sem teljesen eldöntött kérdés.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tervezett új funkció elsődleges célcsoportját az újságírók jelentik, ezért a fejlesztést követően első körben velük szeretné tesztelni a cég az újítást. Míg Magyarországon a Twitter kevésbé ismert erről az oldaláról, külföldön fontos forrást jelent a közösségi oldal a hírolvasóknak, akik például egy-egy újságíró cikkeit és friss információit is a bejegyzéseken keresztül követhetik. Egyelőre azonban a "tisztázó"-gomb még nem készült el, és még sok a megvalósítása körül az eldöntetlen kérdés.

A szerkesztőgomb helyetti újdonság hangoztatása egy újabb kis lépésnek tűnik a sorban, amellyel a Twitter a közösségi oldalon jobb felhasználói élményt szeretne kialakítani. Emiatt félig-meddig visszahozta a kívánt kronologikus idővonalat, és sok más új funkciót tesztel, melyeknek többé vagy kevésbé pozitív a fogadtatása. A cél egyértelműen, hogy a cég növelje a legutóbbi pénzügyi negyedéves jelentéstől kezdve "monetizálható napi aktív felhasználóknak" nevezett bázist. A felhasználóknak viszont egyértelmű kérése a szerkesztés-funkció, amelyet Twitter nem szeretne megadni az abból következő újabb lehetséges problémák miatt, ezért inkább a szerkesztés kiváltásán gondolkodik valamilyen formában. Egyelőre a cég közlése szerint egyáltalán nem biztos, hogy a Dorsey által említett forma fog megvalósulni, de legalább látszik, hogy a cég foglalkozik a kérdéssel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról