Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 11. 13:00

Baj lehet a legújabb 15-ös MacBook Prókkal

Felhasználói panaszok szerint vibrálásra hajlamosak a Radeon Pro Vega kártyákkal szerelt MacBook Prók.

Megjelenítési anomáliák léphetnek fel a legújabb 15-ös MacBook Próknál. A TechPowerUp szerint a hiba a Radeon Pro Vega videokártyákkal szerelt konfigurációkat érinti, amelyek felébredést követően hajlamosak képernyővibrálással kísérteni tulajdonosukat. A szóban forgó magazin munkatársa egy 4500 dolláros konfigurációnál tapasztalta a hibát, amely állítása szerint olyannyira zavaró, hogy hosszabb távon gyakorlatilag ellehetetleníti a gép használatát. A forrás szerint az eset egyediségének ellent mond, hogy az Apple hivatalos szervize a hibajelenség hallatán szó nélkül cserélte a konfigurációt. Ez azonban nem orvosolta a hibát, az néhány nappal később az új konfigurációnál is jelentkezett.

Arra egyelőre nem jött rá a TechPowerUp munkatársa, hogy pontosan mi okozhatja az állítása szerint rendkívül zavaró jelenséget. Mindössze annyi tűnik biztosnak, hogy a hiba alvó módból (sleep) való ébredést követően jelentkezik a nettó 250-350 dolláros felárért kérhető Radeon Pro Vega VGA-kkal. A problémát az integrált Intel és a diszkrét AMD grafikus vezérlők közti automatikus váltás kikapcsolásával sem lehetett megszüntetni, amely arra utalhat, hogy a hiba forrása nem közvetlenül a GPU-k környékén lapul.

mbpro15

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A TechPowerUp szerint a jelenség 100 százalékos GPU-terheléssel csalható elő. Ilyen esetben a grafikus felület hajlamos időtúllépés miatt néhány másodpercre megakadni, amely közvetlenül vagy közvetetten a megjelenítési anomáliához vezet. Jelen állás szerint csupán egyetlen módon, komplett újraindítással lehet orvosolni a hibát, amely egy újabb alvási ciklust követően ismét felüti a fejét. A problémát így csak a sleep funkció letiltásával lehet kikerülni, ez ugyanakkor jelentősen megvágja az akkumulátoros üzemidőt.

Az Apple egyelőre nem reagált a panaszokra, így nem tudni, hogy hardveres tervezési hibáról van-e szó, vagy esetleg szoftveres eredetű az irritáló anomália. Utóbbi nem lenne meglepő, a szóban forgó konfigurációk közvetlen elődjeiben is hagyott egy ordító szoftveres bakit a cupertinói vállalat. A tavaly július elején piacra dobott gépeknél egy digitális kulcs maradt ki a firmware-ből, amely miatt a processzorok teljesítményét vezérlő rész produkált hibákat. Emiatt a MacBook Prók energiamenedzsmentje nem működött megfelelően, amely túlmelegedést,  illetve komoly teljesítményvesztést okozott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról