Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 7. 09:30

Csupán egy kirakattermék lehet a Radeon VII

Angliába összesen nagyjából 100, a többi nyugati országba alig két tucat darab kártyával várja a piaci rajtot a Radeon VII.

Az előzetesen vártnál is sokkal szerényebb raktárkészlettel kerül ma piacra az egy hónapja bejelentett Radeon VII. Egybehangzó hírek szerint az Egyesült Királyságban mindössze nagyjából 100 darab, Franciaországban és Spanyolországban pedig még ennél is kevesebb, csupán 20-20 kártya kerülhet fel a polcokra. A megmosolyogtató mennyiség várhatóan percek alatt elfogy majd, így valószínűleg hiánycikk lesz egy darabig a termék. A néhány darab kártyát bruttó 740 euró környékére árazták, ami idehaza nagyjából bruttó 240 000 forintot jelentene. Arról egyelőre nincs információ, hogy hazánkba érkezik-e egyáltalán kártya, de a nyugati szállítmány alapján nem érdemes sok jóra számítani.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szokatlanul szerény mennyiség hátterében elsősorban a Vega 20 GPU állhat. A nagyvállalati piacra tervezett lapka nem csak a piac első 7 nanométeres GPU-ja, hanem a TSMC csíkszélességén ez eddig legyártott messze legnagyobb chipdizájn is. A Vega 20 megszületéséig az új iPadekben teljesítő Apple A12 számított a 7 nanométeres csúcsnak a maga 122 mm2-es területével. Ennél az AMD GPU-ja 2,7-szer nagyobb (331 mm2), amely egy ilyen, viszonylag fiatal technológiánál sok hibás lapkát, na meg rendkívül magas gyártási költségeket jelenthet. Nem is csoda, hogy a Radeon VII-re felkerült verzióban négy darab CU-t (Compute Unit) letiltott az AMD, amely a 14 nanométeres Vega 10-hez mérten kevesebb, 3840 darab aktív végrehajtóegységet eredményezett.

radeon-vii-static

Radeon VII: 7 nanométer, február 7-i rajt, 7 darabos raktárkészlet?

A költséges lapka mellé ráadásul négy darab ugyancsak drága, HBM2 memóriachipet társított az AMD. Az ilyen memóriáknak már a darabára is magas, erre azonban még rájön az összeköttetéshez szükséges szilíciumlapka (interpózer), illetve a komplett chip összeállításának költsége. Iparági pletykák szerint csak a négy darab chip ára 300 dollár körüli költséget eredményez, erre jön még rá a GPU, az összeszerelés (kb. 100 dollár), illetve a körítésnek tekinthető nyomtatott áramkör költsége (kb. 75 dollár). Ezzel összesen akár 600 dollár fölött is lehet a komplett kártya előállítása, mely a nettó 700 dolláros ajánlott fogyasztói ár mellett közel nullszaldóssá teheti a terméket. Az AMD mozgásterét erősen behatárolja a konkurens Nvidia, amely nettó 800 dolláros áron kínálja hasonló teljesítményre képes kártyáját, a GeForce RTX 2080-at.

Ahogy korábban megírtuk, az AMD vélhetően a profit helyet a presztízst helyezte előtérbe a Radeon VII piacra dobásakor, a kártya gyakorlatilag egy szépségtapasz a tervezőcég egyre foghíjasabb termékpalettáján. A 7 nanométeres Vega 20 ugyanis eredetileg a nagyvállalati piacra szánt Radeon Instinct MI60 és MI50 modellek miatt született meg. Az egyazon GPU-ra épülő, és így nagyon hasonló műszaki paraméterekkel rendelkező kártyák előállítási költsége nem sokkal haladhatja meg a Radeon VII kártyáét, miközben az MI60-at és MI50-et több ezer dollárért értékesítheti a cég. A chiptervező egyelőre nem publikálta a két Vega 20-alapú gyorsítókártya árát, az viszont a napokban kiderült, hogy a Radeon Instinct termékek kifejezetten kelendőek. Ennek fényében nem csoda, hogy az AMD inkább a profitábilis termékek gyártását helyezi előtérbe, a Radeon VII kárára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról