HWSW

Csupán egy kirakattermék lehet a Radeon VII

Angliába összesen nagyjából 100, a többi nyugati országba alig két tucat darab kártyával várja a piaci rajtot a Radeon VII.

Az előzetesen vártnál is sokkal szerényebb raktárkészlettel kerül ma piacra az egy hónapja bejelentett Radeon VII [1]. Egybehangzó hírek szerint az Egyesült Királyságban mindössze nagyjából 100 darab, Franciaországban és Spanyolországban pedig még ennél is kevesebb, csupán 20-20 kártya kerülhet fel a polcokra. A megmosolyogtató mennyiség várhatóan percek alatt elfogy majd, így valószínűleg hiánycikk lesz egy darabig a termék. A néhány darab kártyát bruttó 740 euró környékére árazták, ami idehaza nagyjából bruttó 240 000 forintot jelentene. Arról egyelőre nincs információ, hogy hazánkba érkezik-e egyáltalán kártya, de a nyugati szállítmány alapján nem érdemes sok jóra számítani.

xA szokatlanul szerény mennyiség hátterében elsősorban a Vega 20 GPU állhat. A nagyvállalati piacra tervezett lapka nem csak a piac első 7 nanométeres GPU-ja, hanem a TSMC csíkszélességén ez eddig legyártott messze legnagyobb chipdizájn is. A Vega 20 megszületéséig az új iPadekben teljesítő Apple A12 számított a 7 nanométeres csúcsnak a maga 122 mm2-es területével. Ennél az AMD GPU-ja 2,7-szer nagyobb (331 mm2), amely egy ilyen, viszonylag fiatal technológiánál sok hibás lapkát, na meg rendkívül magas gyártási költségeket jelenthet. Nem is csoda, hogy a Radeon VII-re felkerült verzióban négy darab CU-t (Compute Unit) letiltott az AMD, amely a 14 nanométeres Vega 10-hez mérten kevesebb, 3840 darab aktív végrehajtóegységet eredményezett.

radeon-vii-static

Radeon VII: 7 nanométer, február 7-i rajt, 7 darabos raktárkészlet?

A költséges lapka mellé ráadásul négy darab ugyancsak drága, HBM2 memóriachipet társított az AMD. Az ilyen memóriáknak már a darabára is magas, erre azonban még rájön az összeköttetéshez szükséges szilíciumlapka (interpózer), illetve a komplett chip összeállításának költsége. Iparági pletykák szerint csak a négy darab chip ára 300 dollár körüli költséget eredményez, erre jön még rá a GPU, az összeszerelés (kb. 100 dollár), illetve a körítésnek tekinthető nyomtatott áramkör költsége (kb. 75 dollár). Ezzel összesen akár 600 dollár fölött is lehet a komplett kártya előállítása, mely a nettó 700 dolláros ajánlott fogyasztói ár mellett közel nullszaldóssá teheti a terméket. Az AMD mozgásterét erősen behatárolja a konkurens Nvidia, amely nettó 800 dolláros áron kínálja hasonló teljesítményre képes kártyáját, a GeForce RTX 2080-at.

Ahogy korábban megírtuk, az AMD vélhetően a profit helyet a presztízst helyezte előtérbe a Radeon VII piacra dobásakor, a kártya gyakorlatilag egy szépségtapasz a tervezőcég egyre foghíjasabb termékpalettáján. A 7 nanométeres Vega 20 ugyanis eredetileg a nagyvállalati piacra szánt Radeon Instinct MI60 és MI50 modellek miatt született meg. Az egyazon GPU-ra épülő, és így nagyon hasonló műszaki paraméterekkel rendelkező kártyák előállítási költsége nem sokkal haladhatja meg a Radeon VII kártyáét, miközben az MI60-at és MI50-et több ezer dollárért értékesítheti a cég. A chiptervező egyelőre nem publikálta a két Vega 20-alapú gyorsítókártya árát, az viszont a napokban kiderült [2], hogy a Radeon Instinct termékek kifejezetten kelendőek. Ennek fényében nem csoda, hogy az AMD inkább a profitábilis termékek gyártását helyezi előtérbe, a Radeon VII kárára.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.hwsw.hu/hirek/59843/amd-radeon-vii-vega-gpu-nvidia-geforce-rtx-2080-videokartya.html
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/59934/amd-penzugyi-jelentes-negyedev-bevetel-forgalom-profit-ryzen-cpu-radeon-gpu-epyc.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/59964/amd-radeon-vii-vega-20-gpu-piaci-rajt-raktar-keszlet-hiany.html
Író: Asztalos Olivér (oliver.asztalos@hwsw.hu)
Dátum: 2019. február 07. 09:30
Rovat: digitális otthon