Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 6. 14:17

Lassan csipegeti a piacokat az AMD

Hosszú szünet után ismét processzoros részesedéseire vonatkozó adatokat közölt az AMD. A tervezőcég a Mercury Research kutatócéget bízta meg a felméréssel, amely mindhárom releváns szegmensre, vagyis a PC-s asztali és mobil (notebookos), illetve a szerveres termékekre is elkészítette a kutatást. Nagy meglepetéseket nem mutatnak az eredmények.

Az asztali PC-s CPU-k (kisker dobozos termékek és OEM rendszerek együtt) piacán két év alatt közel 6 százalékot tudott javítani az AMD. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a tervezőcég igen mélyről indult, a Ryzenek megjelenése előtti negyedévben mindössze 9,9 százalékon állt részesedése. Az első generációs Zen-alapú termékek hatása jól látható a számok alakulásán, 2017 első negyedévében 1,5 százalékpontot javult az AMD. A teljes képet árnyalja, hogy az ezt követő hat hónap enyhe, összesen 0,5 százalékpontos csökkenést hozott, amit végül csak az ünnepi szezon tudott kiköszörülni.

A tavalyi év összességében lényegesen jobban sikerült. 2018 első két negyedéve csupán szerény, összesen 0,3 százalékpontos javulást mutatott. Az év második fele azonban már határozott ugrást hozott. A harmadik negyedévben 0,7, az ünnepi szezont is magában foglaló utolsóban pedig 2,8 százalékpontot javított az AMD. A kedvező eredmények mögött elsősorban az Intel ellátási problémája áll. Ahogy arról a HWSW már többször hírt adott, a konkurens chipgyártó komolyan visszafogta egyes PC-s processzorainak eladásait, amely egyrészt hiányt, másrészt helyenként tetemes áremelkedést eredményezett. Ezt az AMD sikerrel lovagolta meg, melynek hála leszállított darabszám szerinti részesedése 15,8 százalékra nőtt. (Ezen a szinten legutóbb 2014 utolsó negyedévében állt a cég.)

amd_dsktp_shr

forrás: Tom's Hardware

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Bár a javuláshoz nem fér kétség, a piac nagyjából csak hatodát jelentő eredmény nagyon nagyon messze van a cég előző évtizedben elért egyéni csúcsától. 2006 elején még 40 százalék körül állt az AMD, köszönhetően a rendkívül versenyképes Athlon 64 (X2) processzoroknak. Az Intel Core processzorok megjelenésével szinte folyamatos hanyatlás kezdődött, amelyet csak a két éve megjelent Ryzenek tudtak megállítani. A legnagyobb kérdést jelenleg az jelenti, hogy a következő negyedévre datált harmadik generációs asztali processzorok elég versenyképesek lesznek-e ahhoz, hogy nagyobb ütemben tudjon piacot hódítani az AMD. Ugyancsak kérdés, hogy az Intel mikorra tudja stabilizálni ellátását, melynek problémái iparági vélemények szerint akár nyárig is kitarthatnak.

Notebookok

A kutatás talán legmeglepőbb pontját a notebookos piacon mért eredmények adják. Az AMD egy év alatt közel duplájára növelte a részesedését: 2017 utolsó negyedévében 6,9, egy évvel később pedig már 12,1 százalékon állt a mutató. Hasonlóan eredményre legutóbb 2013 harmadik negyedévében, vagyis bő öt éve volt példa. A Mercury Research szerint a dinamikus növekedés hátterében egyrészről a konkurens Intel ellátási nehézségei, másrészről pedig az OEM-ek fokozatosan javuló érdeklődése áll. A piackutató megjegyzi, hogy a notebookos piacon egyelőre leginkább a belépőszinten tud labdába rúgni az AMD, az Intel ugyanis ebben a szegmensben fogta visszább termelését a drágább modellek javára.

A tervezőcég számára azért is jó hír a gyors előrelépés, mert a notebookok piacán mindeddig képtelen volt igazán maradandót alkotni. Az asztali PC-kbe szánt dobozos processzorokkal szemben ugyanis itt nem elég a végfelhasználót meggyőzni a vásárlásról, első körben az OEM-ekkel kell konfigurációkat építtetni, amely értelemszerűen beruházást, így pedig kockázatot jelent a mindenkori partner számára. A Ryzen Mobile azonban legalább már megüti a gyártók által elvárt minimum szintet, ami miatt egyre több termék érkezik a processzorokra építve. Az AMD a közelmúltban elárulta, hogy az idei évben nagyjából harmadával nőhet a Ryzenekre alapozó konfigurációk száma.

Szerverek

A legkeményebb diónak a szerveres piac bizonyul. Ez sem meglepő, hisz az elmúlt években itt tényleg totális dominanciát tudott kialakítani az Intel. A Mercury Research szerint az Epyc processzorok versenyképessége ellenére is csak 3,2 százalékon áll az AMD. A chiptervező ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a piackutató az értékesített szervereket számolta, egy kalap alá véve az egy- és kétprocesszoros termékeket. Az AMD szerint az értékesített CPU-k darabszáma alapján valamivel magasabb, 5 százalék körüli a részesdése. Bár az érték a korábbi évek, már szinte mérhetetlen szintjénél lényeges jobb, az első Opteronokkal 2005 környékén kiharcolt 20-25 százaléktól még nagyon messze van.

amd_intc_server

A rendkívül lassú javulás hátterében most is több tényező áll. Egyrészt a notebookokhoz hasonlóan első körben a gyártókat kell meggyőzni arról, hogy minél több Epycre épülő szervert dobjanak piacra. A másik leginkább befolyásoló tényező a szoftveres validáció, amely költséges és lassú folyamat, az AMD-nek pedig gyakorlatilag nulláról kellett kezdenie a munkát. A tervezőcég arra számít, hogy a második generációs Epyc processzorokkal tovább növelheti részesedését, a 10 százalékos lélektani küszöbhöz azonban még legalább másfél évre lehet szükség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról