Szerző: HIRDETÉS

2019. február 3. 16:37

Bitdefender: mélységi védekezéssel a mezőny élén

Itthon a végpontvédelem piacán viszonylag új belépőnek számít a Bitdefender, ez pedig inkább a cég üzleti stratégiájának köszönhető: ezen a néven 2001 óta fut az IT-biztonsági portfólió fejlesztése – sok évtizedes tudás és fejlesztés áll tehát mögötte. A cég 2007-ben kezdett a vállalati felhasználók felé fordulni, ma pedig már komplett enterprise portfóliót kínál.

A vállalat mára 1300 alkalmazottal rendelkezik, harmaduk fejlesztőként. Különlegesség, hogy a cég R&D büdzséjének negyedét fordítja kimondottan következő generációs technológiákra, úgynevezett „moonshot projektekre” – a versenytársakkal szemben a Bitdefender ezeket szereti házon belül fejleszteni, nem felvásárlással megszerezni.

bitdef_detect
Védelem szintje (vállalati teszt, 2018 július-november, AV-Comparatives)

A számok pedig a Bitdefender mellett szólnak, a cég technológiája már több, mint 500 millió végpontot véd, a saját fejlesztésű motort pedig mintegy 150 partner licenceli és építi be saját védelmi megoldásába , olyan nagy nevek, mint az IBM, az FireEye,  a Cisco és a Check Point is. Nem véletlenül, a Bitdefender sok éve folyamatosan a piac legjobb víruskergetőjével büszkélkedik, amely nem csak a detektálási arányban jó, hanem a fals pozitív jelzéseit is nagyon alacsonyan tartja. 

Gépi tanulás a védekezésben

Szinte nincs is már a piacon olyan informatikai termék vagy szolgáltatás, amelynek gyártója ne állítaná, hogy „mesterséges intelligencia” lakozik benne. Ez persze sokszor túlzás, és sajnos elbagatellizálja  az egész terület jelentőségét és hasznát is. A Bitdefender ugyanis tényleg használ egy bizonyos AI-technológiát: gépi tanulást, amit a kártevők felderítésére vet be.

A működési elv meglehetősen egyszerű, lássunk egy példát erre. A tanuló algoritmusba betápláljuk a CryptoLocker ransomware minden ismert változatát, ezek jellemzői alapján az készít egy statisztikai modellt. Ezt a modellt futtatva minden mintáról meg tudjuk állapítani, hogy az milyen eséllyel tartozik a CryptoLocker-családba. Az igazi kihívás a részletekben rejlik: ha a pozitív azonosítás lécét túl alacsonyra helyezzük, akkor olyan mintákat is veszélyesnek ítél a modell, amelyek ártalmatlanok, ha pedig túl magasra, akkor a tényleg veszélyes kártevőket is futni hagyja. A Bitdefender hozzáadott értéke, hogy rengeteg változó figyelembevételével nagyon pontos statisztikai modelleket tud építeni, amelyek a független tesztek szerint is nulla (vagy közel nulla) fals pozitív jelzést adnak és nulla kártevőt engednek át.

Mélységi védelem: Bitdefender a gyakorlatban

A fenyegetések kis részét teljesen új, korábban sosem látott malware képezi. Ezek ellen nem véd a hagyományos szignatúra-alapú detektálás és a fejlettebb, heurisztikával és kezdetleges gépi tanulásos technológiával ellátott rendszer sem. A Bitdefender HyperDetect fejlett gépi tanulásos megoldás, amely rengeteg különböző változót figyel egyszerre és ennek alapján becsüli meg az adott bináris veszélyességét. A vizsgált szignálok között megtalálható a PowerShell- és Mimikatz-hívás, port scan, DLL injection, keylogging, szokatlan alkalmazások (például IIS) hívása, illetve a rejtőzködésre utaló jelek. Ezt olyan elemek egészítik ki, mint az obfuszkáció felismerése, a mellékelt szöveges részletek (stringek) elemzése, a szokatlan fordítók jelenléte és még rengeteg más jel - tehát gyakorlatilag minden olyan tartalom vagy viselkedési forma, ami kártevő jelenlétére utal. A legjobb, hogy a HyperDetect statikus elemzés, így rögtön lefut, ahogy egy állomány a Bitdefender radarjára kerül – jóval azelőtt, hogy a felhasználó megnyitná.

hyperd1

A vállalati felhasználásra célzott megoldás természetesen teljesen testreszabható,  három fokozatban állítható a rendszer érzékenyége a különböző kategóriák mentén. Így ha a célzott támadásoktól félünk leginkább (és nem zavar néhány fals pozitív), akkor állíthatjuk e kategória szűrését agresszívre, míg az inkább bosszantó grayware esetében lehetünk sokkal megengedőbbek, ilyenkor a rendszer csak az egészen biztos találatokat jelzi ki. Az üzemeltetők dolgát megkönnyítendő rögtön az eseménynaplóból adhatunk hozzá kivételeket, így rögtön feloldhatjuk egy fals pozitív blokkolását.

Bitdefender-HyperDetect

Az IT biztonságban egy dolog már kőbe vésett igazságnak számít: csak a mélységi, több rétegű védelem nyújt valódi biztonságot. Ezt követi a Bitdefender megközelítése is, amely több különböző, átfedésben lévő szinten vizsgálja a potenciális kártevőket. Ezért a fent említett HyperDetect is csak egyetlen védelmi vonalat jelent, amit kiegészít a sandbox-alapú elemző, klasszikus antivírus, memóriavédelem és process-elemző is.

A fentiek a Bitdefender GravityZone Endpoint Security platform részei. Ha felkeltette érdeklődésed a technológia, keresd a Bitdefender hazai disztribútorát, a biztributort.

[A bitdefender forgalmazója, a biztributor megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról