Szerző: Koi Tamás

2019. január 30. 16:23

A Huawei nélkül veszélyben az európai 5G rajtja

Az egész európai távközlési szektor működésére nézve súlyos következményekkel járhat, ha a Huawei Technologiest kitiltják a jellemzően idén és jövőre zajló 5G-tenderekből - legalábbis ez derül ki a Deutsche Telekom hét közepén nyilvánosságra jutott egyik belső feljegyzéséből.

A Vodafone Csoport után immár a második európai telkócég felől érkezett reakció a kínai Huawei Technologiest érő kémvádak miatt kialakult helyzetre. Az erős vezetékes és mobil lábakon álló Deutsche Telekom ugyan versenytársával ellentétben nem nyilatkozott felsővezetői szinten a témában, ugyanakkor a sajtóhoz a hét közepén eljutott a német multi egy belső feljegyzése, mely számba veszi az érintett európai kormányok és titkosszolgálatok potenciális döntései nyomán kialakuló forgatókönyveket.

Két évet vissza

A Deutsche Telekom az említett jelentés alapján számol az egyik legrosszabb eshetőséggel is, vagyis azzal, hogy Ausztráliához és Új-Zélandhoz hasonlóan a Huawei a beszállító megoldásainak használata által jelentett nemzetbiztonsági kockázat miatt tiltólistára kerül a várhatóan a következő egy-két évben lezajló 5G-tendereken. Egy ilyen forgatókönyv a cégcsoport szerint azt eredményezheti, hogy az 5G-szolgáltatások indulása az eredeti tervekhez képest legalább két évet csúszik az érintett piacokon.

dtlogo

Más kérdés, hogy az 5G-s hálózatok indulásának elodázása akár kapóra is jöhetne az európai távközlési cégeknek, melyek jelenleg nehezen tudnak működő üzleti modellt felépíteni a milliárdokba kerülő beruházás mögé. A szolgáltatók jelentős része márpedig már idén rá fog kényszerülni arra, hogy valamiféle döntést hozzon a jövőről, ha más nem a frekvencialicencelés kapcsán. Az 5G-szolgáltatások alapját jelentő spektrumokat már javában árazzák az európai szakhatóságok, 2019-ben 5G-s frekvenciaaukciók és pályázatok egész sora indulhat Európa-szerte, így hazánkban is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A küszöbön álló 5G-s tenderekről való kitiltás után már csak egy rosszabb (legalábbis a telkók számára) forgatókönyvet vázol fel a vállalat: ha a kormányok elrendelik az összes eddig telepített Huawei berendezés leszerelését. Ez a maghálózat teljes kicserélése mellett több (tíz)ezer bázisállomást érinthetne Európában, a teljes rádiós hálózat (RaN) lecserélése pedig hatalmas pénzügyi terhet jelentene az iparágnak, nem is beszélve arról, hogy egy ilyen folyamat már az ügyfelek számára is érezhető, negatív hatással járhatna, ideiglenes szolgáltatáskiesések képében.

Mindenhol ott vannak

Tovább ronthatja a szolgáltatók pozícióját, hogy a Huawei berendezései ma már a maghálózat és a rádiós hálózat mellett számos felhőszolgáltatás alapját is jelentik egyben a csoport egyes leányvállalatainál. A Deutsche Telekom ezzel együtt az elmúlt hetek eseményei alapján átértékeli a jövőbeni eszközellátásra vonatkozó terveket, a későbbi beszerzésekről pedig a jelenleg is zajló vizsgálatok tükrében dönt. 

A német távközlési multi előtt nem egészen egy héttel a Vodafone közölte, csoportszinten leállítja az új Huawei maghálózati elemek telepítését leányvállalatainál addig, amíg az érintett titkosszolgálatok és a kínai gyártó felől nem érkezik részletesebb információ, erős lábakon álló bizonyíték vagy éppen cáfolat a kémügyben. Azt már a Vodafone is jelezte, hogy ha a Huawei eszközei RaN-szinten (is) tiltólistára kerülnek, az óriási terhet jelent majd az európai szolgáltatók számára.

Hazai vonatkozású érdekesség, hogy a Magyar Telekom éppen hétfőn jelentette be, hogy Zalaegerszegen elindította az ország első szabványos 5G-s tesztállomását - melyhez a Huawei és a Cisco technológiáját használta fel az operátor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról