:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. január 15. 09:30

Hamarosan további 7 gigabájtot foglal majd be magának a Windows 10

A legújabb Insider Preview-ban már élesedik a többek között frissítések, ideiglenes fájlok számára fenntartott, elkülönített tárhely.

Tartogat egy kellemetlen meglepetést a Microsoft legújabb Windows Insider Preview frissítése: a 18312-es build, amelyet a Fast ringes, azaz a leggyorsabb frissítési körben lévő felhasználóknak a cég már elkezdett kiadni, a rendszer számára mintegy 7 gigabájt plusz tárhelyet különít el. Ezzel lényegében a telepített rendszer mérete növekszik majd átlagosan 7 gigabájttal, amivel a korlátozott tárterülettel rendelkező felhasználóknak érdemes jó előre számolni. A tervek szerint ahogy lenni szokott, a funkció a stabil Windows kiadásokba is lecsorog.

A reserved storage-ot, vagy elkülönített tárterületet a rendszer egyebek mellett frissítéseknek, ideiglenes fájloknak, illetve rendszer-cache-nek szánja, ahogy a Microsoft fogalmaz, a cél, hogy a kritikus rendszerfunkciók számára mindig maradjon elég hely a háttértáron. Az elkülönített tárhely nélkül ugyanis, ha a rendelkezésére álló tárterületet a felhasználó majdnem teljesen feléli, egyes Windows-, illetve egyéb alkalmazásfunkciók megbízhatatlanná válhatnak.

A cég szerint a megoldás előnye, hogy mikor a rendszer vagy az appok ideiglenes fájlokat hoznak létre, azok automatikusan az elkülönített területre kerülnek, így nem foglalnak átmenetileg helyet a felhasználó szabadon felhasználható tárterületéből - persze cserébe a Windows viszont véglegesen lefoglalja az említett, nagyjából 7 gigabájtot. Ha utóbbi terület megtelik, a Windows értelemszerűen a szokott módon, az azon kívül eső szabad helyet kezdi el felélni, amíg nem tud törölni a lefoglalt tárhely tartalmaiból.

winresstor

Ugyancsak az elkülönített tárhelyet használják majd a frissítések, ezzel pedig a cég ígérete szerint nem kell majd törölgetni és helyet felszabadítani az új rendszerverziók telepítéséhez - kivéve persze magát reserved storage funkciót élesítő build esetében. Utóbbival is előfordulhat persze, hogy egy-egy frissítés túlcsordul majd a kijelölt tárterületen, ilyenkor azonban a Microsoft lehetőséget biztosít külső tárolókkal, például pendrive-okkal ideiglenesen kiterjeszteni a tárhelyet a frissítés befejezéséhez. A lefoglalt tárhely egyelőre tehát csak a Insider Preview legpörgősebb kiadását követő felhasználóknál jelenik meg, ugyanakkor a közeljövőben a stabil Windows 10-ben is számítani lehet rá. A Microsoft a 19H1 névre hallgató, következő nagy kiadásban tervezi széles körben bevezetni a funkciót, várhatóan tavasszal.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Aggasztó, hogy blogposztjában a vállalat arról beszél, hogy a fenntartott hely mérete "nagyjából 7 gigabájtnál indul", ugyanakkor az adott gép használatától függően változhat. Azoknál például, akik "opcionális" rendszerfunkciókat használnak, a tárterület felhízhat, hogy azoknak helyet biztosítson, de a telepített nyelvi csomagok is növelhetik a méretét - ezek törlésével a lefoglalt tárhely valamelyest karcsúsítható. Emellett a beállítások között az elkülönített tárterület nagyságának manuális szabályozására is lehetőség van, noha azt a cég egyelőre nem részletezte, csökkenthető-e a tár az említett 7 gigabájt alá.

Noha érthető, hogy a vállalat minden körülmények között biztosítani igyekszik a rendszerfunkciók stabil működését és a frissítések gördülékenységét, könnyen lehet, hogy a felhasználók jelentős részénél a lefoglalt tárhely az idő nagy részében alig lesz kihasználva, és üresen áll majd. A cég mindenesetre nem opcionális funkcióként beszél róla, úgyhogy a következő nagy Windows frissítés előtt mindenkinek érdemes felkészülnie rá, hogy a rendszer nem elhanyagolható plusz tárterületet foglal majd be magának.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.