Szerző: Koi Tamás

2019. január 11. 11:49

Huawei-botrány: letartóztatások Lengyelországban

Újabb, érdekes fordulatot vehet a Huawei-t érintő kémkedési vádakra épülő balhé Kelet-Európában: A cég lengyel leányvállalatának egyik kínai vezetőjét, illetve az egyik helyi mobilszolgáltató kiberbiztonságért felelős vezetőét (aki korábban a helyi nemzetbiztonsági ügynökség magas rangú tisztje volt) egyszerre tartóztatták le. A vád kémkedés.

A helyi közszolgálati média beszámolója szerint a lengyel bűnüldöző szervek kedden őrizetbe vettek egy kínai és egy lengyel állampolgárt kémkedés vádjával - a külföldi állampolgár Kína legnagyobb hálózatieszköz-beszállítójának, a Huawei-nek egy alkalmazottja, a lengyel férfi pedig az egyik mobilszolgáltatónál, az Orange-nál dolgozik, de korábban magas rangú tisztségviselő volt a helyi nemzetbiztonsági hivatalnál.

Súlyos vádak

Az összehangolt akció során a lengyel belbiztonsági erők házkutatást tartottak a Huawei lengyelországi központjában, illetve az Orange főhadiszállásán is, a nyomozók a házkutatások során mindkét cégnél dokumentumokat és elektromos adathordozókat foglaltak le. A lengyel közszolgálati híradó tudósítása szerint a kínai és lengyel állampolgárságú gyanúsítottak a kínai hírszerzés számára szállíthattak információkat, így a vád ellenük a Lengyel Köztársasággal szemben elkövetett kémkedés. Amennyiben az eljárás során a vádlottak bűnössége bebizonyosodik, akár 10 év szabadságvesztéssel is sújthatók - hívja fel a figyelmet az összefoglaló.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A csatorna tudni véli, hogy az érintett Huawei-alkalmazott a cég közszféra-értékesítésért felelős igazgatója, az Orange-nál pedig a kiberbiztonságért felelős vezetőt tartóztatták le, noha a mobilszolgáltató által kiadott szűkszavú közlemény ezzel kapcsolatosan nem bocsátkozik részletekbe. Az ügy különös pikantériáját a tudósítás alapján az adja, hogy az érintett Orange-alkalmazott 2011-ben kapitányi rangból szerelt le a helyi nemzetbiztonsági ügynökségtől, az ABW-től - állítólagos korrupciós ügyei miatt.

A lengyel gyanusított ebben a minőségében hozzáfért szenzitív (belbiztonsági) információkhoz, valamint részletes információkkal rendelkezett a zárt, kormányzati kommunikációs hálózat működéséről. Az ügy kínai gyanusítottja 2006-tól a Kínai Népköztársaság Gdanszki Konzulátusának alkalmazottja volt, 2011-től pedig a Huawei helyi leányvállalatához került, ahol a PR-ért és kormányzati kapcsolatokért felelt. A két gyanusított a helyi médiabeszámolók szerint letartóztatásakor tagadta bűnösségét, ettől függetlenül legalább három hónapig őrizetben maradnak majd.

A mostani eset érdekessége, hogy Lengyelország - hazánkhoz hasonlóan - mindeddig tartózkodott mindennemű hivatalos állásfoglalástól a Huawei-t érő vádakat illetően, emellett a kínai cég akárcsak Magyarországon, úgy Lengyelországban is kiemelt szerepet játszik az 5G technológia bevezetésében, tesztelésében. A vállalat továbbá számos, kormányzati megrendelésre készült IT-projektben is részt vállalt, akárcsak hazánkban.

Cseh feszültség

A Huawei-t az elmúlt hónapokban többször összefüggésbe hozták már különböző kémvádakkal, igaz, az eddigi talán legnagyobb (diplomáciai) botrányt kiváltó ügy - mely a cégalapító-tulajdonos lányának tavaly decemberi letartóztatását eredményezte - az Egyesült Államok kereskedelmi embargójának megsértése miatt robbant ki. A kémkedéssel kapcsolatos vádak több uniós tagállamban nyíltan megfogalmazódtak, így a régiónkban Csehországban is készült olyan jelentés, mely szerint a Huawei hálózati eszközeinek használata nemzetbiztonsági kockázattal jár.

Az ügyben éppen tegnap szólalt meg Milos Zeman cseh államfő, aki az MTI beszámolója szerint egy televízióinterjúban kijelentette, a biztonsági szolgálatok lépése miatt veszélybe kerültek a Skoda autógyár és a PPF befektetőcsoport kínai beruházásai, valamint a Huawei mintegy 8,5 millió korona értékű tervezett befektetése Csehországban. Az interjúban a cseh államfő közölte, úgy véli, hogy a titkosszolgálatoknak nincs semmiféle bizonyítékuk arra, hogy a Huawei a kínai hírszerzést támogató kémtevékenységet folytatott volna az országban.

A Huawei Magyarország lapunknak küldött reakciója

“A Huawei Technologies betartja a hatályos nemzetközi és helyi törvényeket, szabályozásokat minden egyes országban, ahol működik. Minden munkavállalótól megköveteljük ugyanezt a magatartást. A lengyel esetet – mivel a történteket meg kell ismernünk és kivizsgálnunk -  a Huawei Technologies egyelőre nem tudja kommentálni.”

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról